Основното искане на България към Скопие е изработването на пътна карта към Договора за добросъседство.

Заради обвиненията на съседите ни, че отричаме македонската идентичност, Външно министерство е предложило протокол към договора, в който да бъдат разрешени подобни въпроси.

Предполага се, че Зоран Заев е склонен да приеме подобен анекс. Коментар по темата направи заместник-външния министър Георг Георгиев пред Bg On Air.

"Напредък можем да отчетем тогава, когато българските искания станат неразделна част от правно обвързващите документи, така, както до сега сме поставяли условието“. Това каза в предаването "Брюксел 1“ заместник-външният министър Георг Георгиев по повод поредните искри между София и Скопие.

"От една страна - за пътната карта по изпълнение на Договора, от друга – за езиковата клауза, от трета – за отказа от национални малцинства на територията на Република България. Да, раздвижиха се нещата, ние никога не сме затваряли вратата за диалог“.

Какво иска България да залегне в преговорната рамка?

"Всъщност, това са трите български искания, които са крайъгълният камък за да дадем съгласието си по тази преговорна рамка.

Нашата позиция е тези искания да не бъдат заобиколими, искаме те да бъдат нормативно определени, да бъдат включени в официалния диалог и да са официален залог за това, Република Северна Македония да се придържа към някаква правно установена и ненарушима клауза, която да бъде не само между нашите страни, но да бъде приета и на ниво ЕС“, каза Георг Георгиев.

Според зам.-външния министър, преговорната рамка е важен, обвързващ документ, не само някаква декларация, която да бъде пожелателна и да няма правна стойност.

"Съвсем задължително и императивно тези три клаузи – пътната карта за изпълнение на Договора, отказа от претенции за национално малцинство и езиковата клауза, да бъдат включени“, категорично заяви Георг Георгиев, като добави:

"Република Северна Македония трябва да се съгласи да приеме тези клаузи. Не вярвам, че другите европейски страни биха имали някакви обструкции по тях“, убеден е зам.-министър Георг Георгиев.