"Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията. Тя ще продължава да се модернизира, защото това е необходимо", това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Каракачанов поздрави всички воини с празника на Българската армия и пожела здраве и увереност в изпълнението на задълженията им.

"Със сключването на договора за закупуването на първите осем самолета F-16 Block 70 започна модернизацията в българската армия. Беше възстановено военновъздушното училище след 17-годишно прекъсване.

Беше поправена една несправедливост и се възстанови Висшето Военновъздушно училище в Долна Митрополия. Това дава възможност на нашите, не само бойни пилоти, но и на младежите и девойките, които решат да се насочат към авиацията, да получат едно добро образование", добави Каракачанов.

"Армията е институция, която по дефиниция е обучена да действа в извънредни положения. И на нея й предстои, ако се наложи, да изпълнява много по-тежки мисии, свързани с много повече опасност, отколкото една пандемия от коронавирус.

Обучението на личния състав както във военните училища, така и в подразделенията на българската армия не беше прекратено дори за една минута", каза още Каракачанов.

Министърът каза, че за тези два месеца има само два случая на коронавирус сред военнослужещите и към момента здравословното състояние в армията е отлично. Това са военни, които са изпълнявали мисии в чужбина.