"Абсолютно никакъв смисъл няма да се свиква Консултативен съвет по национална сигурност по темата Северна Македония, защото това, което Консултативният съвет по национална сигурност взе като общо становище на десети януари тази година беше позицията и на предишното правителство от 2019 година".

Това коментира за БНР Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО:

"Тук въпросът е, че за тези четири месеца премиерът Кирил Петков не направи нищо, за да защитава българската позиция, а се опита всячески с какви ли не номера да обърне българската позиция, да заобиколи общественото мнение в България, защото той е поел някакви ангажименти и като казвам, че е поел някакви ангажименти, това е негово изказване на коалиционен съвет.

На кого е обещал един политик, който се е заклел на българската Конституция в Народното събрание, аз не знам, но факт е, че правителството, както казва и външният министър Генчовска, има две политики.

Едната е тази на Кирил Петков и на няколко негови съветници, които се стремяха да заобиколят българския национален интерес и подготвят и до ден днешен един акт, който е национално предателство. Това е истината".