Премиерът назова офертата още преди 10 дни в Брюксел - 2,2 млрд. лева. Намаляването на цената, ако успеем да го направим, няма да е за сметка на намаляване на качествата на самолетите. Това заяви в ефира на "Лице в лице" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Той отвърна и на критиките на президента относно сделката: "Това е междудържавен договор. ДДС-то не играе тук. То не играе никаква роля. Мен ме дразни следното - не може на всеки празник на армията - когато войската се е старала да се представи пред обществото, да дойдеш и да казваш "това не е хубаво, това няма да стане, това не е добро". Така се внася демотивация. Всеки един от армията ни - от редника до генерала, полагат усилия и това се вижда. Има много проблеми, разбира се. Крайно нихилистично е на всеки един празник ти да критикуваш нещо. Знам какво коства на моите колеги от министерство на отбраната да водят преговорите с американците и в един момент някой казва "Абе нищо не са направили"", заяви Каракачанов. 

"Цялото оборудване, което можеш да качиш на такъв самолет, не влиза в цената. Взели сме например 13 вместо 16 ракети, но по-натам ще купим още. Опитвахме се да намерим баланс. Така се намалява малко от цената, но не се намаляват бойните способности на самолета. Ако купим повече ракети наведнъж, след 5 години те пак трябва да минават през лицензиране, което струва пари", каза той. 

"Нека не забравяме, че страната ни има някакви финансови възможности, които не можем да прехвърляме. Самолетът не е трабант, който може да паркираш навсякъде. Трябва да вложим средства и в инфраструктура", добави вицепремиерът. 

"Не може да се прави внушение, че самолетът F-16 не бил хубав, не е сериозно. Ако изключим МИГ-21, най-масовият самолет е именно F-16. Не е сериозно да се каже, че не е хубав. Да, той си има особености, факт", каза Каракачанов и призова да мислим за бъдещето. 

На въпрос дали е общувал с президента Радев, след критиките по сделката Каракачанов отвърна: "От събота насам не сме се чували. Всеки един държавник може да е полезен, включително и президента. Четирима министри бяха ангажирани със сделката, премиерът Борисов също преговаря. Когато критикуваш е добре да кажеш "И аз се опитах да направя нещо за 5 стотинки примерно"", заяви той и добави, че би обсъдил сделката и на четири очи с Радев.