"Кинтекс" е прекратил 3 договора с "Емко", поръчките са възложени на ВМЗ-Сопот. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг.

Прехвърлянето на договорите се наложило, тъй като анализът на "Кинтекс" показал, че заради спрения лиценз за внос и износ на "Емко" има опасност от неизпълнение на тези 3 договора, а неустойките които би платил държавният посредник на външните клиенти били много по- големи, отколкото по договора дължал производителят.

Министърът заяви, че това не е негово решение, а на борда на директорите на държавния оръжеен посредник. "Емко" има и други договори с "Кинтекс", но те са за изпълнение по-далеч във времето и не се налага да бъдат прекратени, каза Караниколов.

Министърът очаква да получи писмо от полицията в понеделник, в което да се съобщи отстранени ли са нередностите при съхранение на боеприпасите в заводите на "Емко". 

Той припомни, че лицензът е отнет за 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Те са констатирани от службите КОС и "Противопожарна безопасност".

Ако оръжейната компания е отстранила въпросните нередности в понеделник, когато е заседанието на междуведомствения съвет лицензът на "Емко" ще бъде върнат, каза министърът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!