Колкото по-рано и колкото по-строго се прилагат противоепидемичните мерки в момента, толкова по-бързо ще се възстановя държавите от последствията след пандемията. Подобно мнение изрази българският евродепутат Ева Майдел, цитирана от Фокус.

"Вече има много информация за различните подходи за справяне с пандемията от COVID-19, което позволява да я анализираме и използваме за по-бързо излизане от кризата", казва Майден.

"Данните ясно показват, че страните като България, които въведохме ограничителни мерки бързо, сме спасили много човешки животи и най-вероятно ще излязат най-бързо от кризата.

Опитът на другите добре справящи се държави показва, че ефективна следваща стъпка би било да се проследява точно с кого заразяваните са били в контакт и да се прилагат стриктни и насочени основно към тях мерки за карантина и тестване", допълни българският евродепутат

Европейският народен представител цитира и данни, които сочат, че 45% от инфекциите стават в следствие на контакт между хора без изразени симптоми.

"Това прави носенето на маски от всички изключително полезно и ефективно", категорична е Майдел.

БЛИЦ припомня, че в България от Цветница бе въведено задължителното ползване на лични предпазни средства на публични места, след като няколко седмици по-рано предложението на министър Кирил Ананиев пропадна поради широкия обществен натиск.