Българският парламентаризъм и българската модерна медицинска наука имат дълбоки и здрави корени, устояли на предизвикателствата на времето.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената церемония по повод 140-ата годишнина от създаването на Александровска болница. Лечебното заведение е най-старата болница у нас и неотлъчно следва световните тенденции и стандарти в медицината. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на парламента отбеляза, че веднага след основаването на болницата през 1879 г. тя се превръща в храм на знанието и медицинското образование.

През годините в Александровска болница са спасени много човешки животи, като нито за ден не затваря вратите си за страданието на хората, подчерта Цвета Караянчева.

По думите й в болницата работят прекрасни специалисти, които са запазили хуманизма, професионализма, отношението към хората и с достойнство носят званието човеци.

В знак на уважение и признателност Цвета Караянчева подари на директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов плакет на Народното събрание с пожелание всички медицински работници да издигат лекарската професия на все по-високо ниво и да бъдат отличници в скалата на доверието на своите пациенти.

На събитието присъстваха още председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, народни представители, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, Тивериополският епископ Тихон, председателят на Българският червен кръст акад. Христо Григоров, лекари и общественици.