В началото на протеста имаше много млади хора. Те нямаха конкретни искания и това ни попречи да водим пълноценен диалог с тях. Много бързо обаче едни провалени политици, стари муцуни, яхнаха протеста и до ден днешен не са се махнали.

В техния протест има много нарушени геополитически интереси, много недоволство от стратегическите проекти, които правителството на Бойко Борисов реализира – елиминирането на газовите посредници, влизането в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната, модернизацията на армията и др. Все постижения, които трайно затвърждават евроатлантическата принадлежност на България.

Логично е недоволството на олигарсите и кръговете около тях. Затова и въпросните стари муцуни са толкова агресивни. Това заяви членът на ИК на ГЕРБ и председател на НС Цвета Караянчева по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Берковица.

„Един от лидерите на протеста – президентът Радев, отдавна не е обединител на нацията, а разединител. Непрекъснатите му нападки и деструктивно говорене само настройват гражданите едни срещу други на базата на политическите им възгледи. Спомнете си онова „мутри, вън“. Кой е мутра? Над 1 млн. български граждани, подкрепили ГЕРБ на последните избори? Нашите приятели, нашите семейства?“, попита председателят на НС.

По думите ѝ сегашната сложна ситуация вследствие на коронавируса изисква да сме по-обединени от всякога, а не да се рушат мостове между граждани и институции.

„Спомням си как премиерът в началото на пандемията подаде ръка на Радев, но за политическия играч това не бе удобно. Продължаваме да се питаме защо той не направи своя собствена партия, да се яви на избори и ако хората му гласуват доверие – да управлява. Сега оставаме с впечатлението, че иска да влезе във властта през задния вход – служебен кабинет. Дори вече съобщи, че е готов с неговия състав“, отбеляза тя.

Според Караянчева президентът нито за момент не е призовал протестиращите за смирение, дори напротив – с вдигнатия си юмрук единствено радикализира хората.

Пред партийната структура Цвета Караянчева подчерта, че докато представителите на ГЕРБ са сред хората, разказват им за направеното и изслушват проблемите им – партията ще е първа политическа сила. „Вижте градовете, вижте селата. Те са преобразени. Без значение какво ще кажат нашите опоненти – направеното остава“, завърши председателят на НС.