Вие казахте, че извеждаме тайно депутати, няма такова нещо. Депутатите излизат от няколко входа, това са автобуси, с които се движат години наред, още от 41-вото Народно събрание тези бусчета минават през кварталите да вземат народните представители, които не ползват лични автомобили.

Това заяви Цвета Караянчева в телевизионно интервю.

Властта е легитимна, през 2017 година служебното правителство на Радев организира избори, на които са ни избрали над 1 милион и 200 души, а за нашите коалиционни партньори са гласували 320 000 души.

Това, което сме направили, е коалиция с ясна програма, представена пред всички, това е легитимно избрано правителство, допълни Караянчева.

"Хората са гласували за нас и ни имат доверие. Хората на площада разбира се, че имат право да изразяват мнение. Ние слушаме какво искат и ето пример - предложението ни за нова конституция и ВНС. Търсим разговора. Кой проблем ще разрешим, ако подадем оставка?

Имаше референдум преди няколко години, той почти успя, там имаше темата за намаляване на броя на депутатите, нека направим един дебат. Какво правим след оставка? Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ отново ще е в парламента", каза още тя. 

"Много пъти сме показвали, че нямаме проблем да се разделим с някой и да подадем оставка. Ако ние сме отговорни, трябва да продължим да помагаме на хората. Днес приехме 2 много важни закона.

Знаем, че можем да свършим още работа. Задава се икономическа и социална криза, здравната криза вече е налице. Ние не се страхуваме нито от служебно правителство, нито от избори. Това е отговорната позиция.

Най-структурираната и готова за избори партия е ГЕРБ. Защо някой иска да ни вкарва в зависимости с ДПС? БСП 3 месеца се разхождаха из България, като паднаха на евроизборите се прибраха тихомълком.

На който не му се ходи на работа, да не ходи. Има много важни закони, които трябва да се приемат. БСП днес не се регистрираха, но и те подкрепиха закона/ 4 години БСП и ДПС имаха коалиция и управляваха", каза председателят на парламента.

"Журналистите могат да търсят самите народни представители. Проектът за новата сграда на парламента беше публичен, никой не го оспори толкова години. Сградата е голяма, движението на отделните потоци е строго регламентирано.

Тесен контакт винаги може да има. Колегите са достатъчно отзивчиви и винаги се отзовават на покана на журналисти. Начинът по който сега се осъществява разговора с журналисти не мисля, че е някакъв голям проблем. На този етап няма да има промяна в достъпа на журналисти в парламента", каза Караянчева. 

"На 19 февруари си спомняте какво стана на паметника "Левски". Тогава президентът направи алтернативно шествие, което освирка г-жа Фандъкова. Оттогава се нагнети това напрежение. На 2 септември президентът специално дойде в парламента, за да мине през протестиращите. Хората с неговия лозунг на тениските сложиха тонколони, за да се чува речта му в пленарна зала.

Има двама олигарси, които заявяват участие в дирижиране на протест, не на всички, има хора със собствено мнение и по убеждение. Тези, които правят провокации, тези които зовяха да има въоръжен протест, хвърчаха бутилки, г-н Божков сам го казва от Дубай", каза още председателят на парламента.     

"Тези, които искат по нормален начин оставка и избори, те не се пришиват към "Отровно трио" и всички останали. Ако погледнете на площада, ще ги разграничите тези хора", каза още тя.   

"Тази среща в Министерството на отбраната беше провокирана от ген. Кольо Милев, който каза, че няма нужда жените да са в армията. Това провокира репликата ми за пакетчето чай, каза Караянчева за критиките към цитата на Елинор Рузвелт, който тя използва на срещата: Жената е като пакетче чай - не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода.

"Решението беше да дойде главният прокурор до края на август 2020 г.  Прокурорът е изпратил писмо и е казал, че ще дойде в края на септември. Ще му се обадя още тази вечер", каза още Караянчева.