Искам да обърна внимание на необходимостта от създаване на единна енергийна стратегия за България. Засега все още няма такава цялостна. Преди имаше и тя изтече. За един следващ период, така, че да може да бъде девирсифицирана енергетиката у нас, източниците, по които ще получаваме газ. 

Това заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН) в ефира на "Панорама" по БНТ, коментирайки енергийната криза в Европа и последиците за България. 

"Голямо значение оказва и скандалното поведение на ЕК да не направи някакъв стабилизираш фонд на енергетиката в Европа. Няма никакъв знак от страна на Комисията да има стабилизиращ фонд, от гледна точка на търгуването на емисиите в Европа. Ние знаем ли ясно и прозрачно каква е политиката на тези емисии?", продължи той.  

"Не бива да забравяме, че годините, за които ние трябва да затворим ТЕЦ "Марица изток" 2, може спокойно да ориентираме в алтернативни източници на енергия. Това могат да бъдат създаването на 7 и 8 блок в Козлодуй. Те могат да бъдат изградени за същия период, до 2035-2038 година", каза още Каримански.  

По думите му, 46-ият парламент не е развързал кесията на харчовете. 

"Не знам на какво казвате развързване на кесията. Ако беше такова, ние трябваше да приемем всички онези разходи и да дадем средства по исканията на всичките политически партии. Ние се придържахме към някаква фискална дисциплина, за да няма безконтролно харчене. Виждаме, че необходимост от средствата в актуализацията на средствата има", каза Каримански. 

Той уточни, че пенсиите на възрастните са вдигнати с акт на парламента, а не с акт на служебното правителство. 

"Предложенията, които бяха внесени в парламента бяха по един начин, след бюджетна комисия и дискусиите в зала, те претърпяха доста изменения и бюджета беше прекроен от това, което вносителя представи", поясни той. 

Каримански поясни и позицията на несъстоялия се премиер на ИТН Николай Василев и позицията на ИТН относно харчовете на хазната

"Николай Василев изрази, не веднъж сме го казвали, че това е абсолютно мнението на Николай Васиев. Ние имахме програма на страницата на ИТН и Зайкова, и аз, и останалите колеги са го казвали, която бе споделена с ДБ и БСП и ИБГНИ. Това, което Николай Василев е споделил, не е част от нашата програма", каза той. 

"По-скоро ние сме за прагматичните политики, които са по-ориентирани в дясното, но в кризисен момент не са излишни и леви мерки. Ситуацията е такава, че не можем да оставяме уязвими групи да страдат и да са под прага на бедността", продължи Каримански. 

По думите му ИТН не е пропуснала шанса си да поведе страната. "По скоро постъпи смело, като предложи да управлява с правителство на малцинство. Преговорния процес изисква две страни. Ние започнахме преговори на експертно ниво и те бяха сполучливи. 
Нямахме почти никакви различия с политическите партии. 

Казвам преговори за програми. Не правим така, както в момента почтените искат да направят - да разменят постове на министри между отделните политически сили. Това, което предложихме тогава, е да видим общите неща в програмите и ако има спорни моменти да намерим най-малкото общо кратно. 

Сбъркахме в това, че сме много млада пария и емоциите дадоха превес на разума", обясни Каримански. 

Представителят уточни, че ИТН в момента не е скарана с нито една друга политическа партия. 

"Не мисля, че сме скарани с когото и да е било. По-скоро смятам, че имаме ясно посоката с кого можем да продължим по-нататък. Затова не мисля, че сме скарани с когото и да е било. Неведнъж сме заявявали, че може да продължим с ДБ, с БСП, с "Продължаваме промяната". Аз лично съм работил много добре с Асен Василев като министър на финансите. Не сме се изпокарали. Имало е професионален спор относно двойни стандарти. Не виждах причина финансовите инструменти от Плана за възстановяване да бъдат връщани в банката на Европа", каза той. 

Тук се намеси се Тома Биков, който също бе в студиото. "Това беше и в нашия план. Брюксел дори заподозря корупция в това", каза той, визирайки внесените в Плана промени от служебното правителство на президента Радев.