Възможно е да има някакви разлики в пенсиите през януари на базата на социалната добавка. Това коментира председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански в парламента, попитан защо част от пенсионерите се оказват с по-ниски пенсии след преизчислението.

Той посочи, че преизчислението на пенсиите засяга абсолютно всички пенсионери и се базира на реален осигурителен стаж.

Каримански отбеляза, че трябва да се разграничи социалната добавка и базата на пенсията за положен трудов стаж.

Ако в миналия парламент чисто популистки една партия предложи 120 лева социална добавка, сега виждате, че социалната добавка е 60 лева, и там, ако има някакви разлики за определени пенсионери, те ще бъдат компенсирани в следващия месец, февруари, така че да запазим на всички поне дохода към декември 2021 г., обясни Каримански, цитиран от БТА.

Той посочи, че компенсациите ще бъдат като добавка, така както и COVID добавката до юни, докато се направи цялостно предложение за промяна на пенсионно-осигурителната система.

Каримански коментира, че още не знае колко ще е необходимият разход до юни. Ще имаме тази информация още другата седмица, а 

Каримански успокои всички майки, че това, което е предвидено за личния асистент, ще влезе в сила така, както е планирано - още от 1 януари 2022 г., с коефициент 1,4, а не 1,2.