Изборите зад граница предизвикаха възмущението на ВМРО не само от последния вот, а от направените промени в изборния кодекс и отпадането на ограниченията до 35 секции. От партията са сигнализирали ЦИК, че има много секции,  които не се контролират от държавата. По думите на Карлос Контрера изборните резултати и тяхната обработка са затруднили членовете на комисии.

Информацията, която имат войводите е за дописване на хора в избирателните списъци, което показва, че технически не е възможно да бъде обезпечен целият процес. Ще се настоява да се минимизира това, което направиха партиите на протеста в 45-то НС – безконтролно разкритие на секции зад граница.

Сред препоръките на ВМРО е да се подобрят методическите указания на ЦИК за чужбина, а декларациите за дописване в деня на вота да се подписват лично пред представители на комисията.
 
"Машините  внесоха допълнителни съмнения у избирателя, а никой не може да обясни как се отчита вотът. Конституционният съд на Германия отмени гласуването с машините“ – припомня политикът от ВМРО

По активното мероприятие с кмета на Сандански Атанас Стоянов от ВМРО казват, че той е  пуснат без обвинения. „Политически мотивирано действие, това е донос, който има за цел да уязви ВМРО, да го махнат от поста, че имаме кмет“.
 
Настроенията за промяна Карлос Контрера описва като феодализъм и обществото трябва да е много чувствително, защото сливането на власт е опасно – „власт, власт възпира, вървим към лош дневен ред – прогнозира политикът.
 
За Контрера България трябва да има редовно правителство, което да бори кризите в здравеопазването, икономиката, и да защитава границата от мигрантските набези: „Партиите на промяната имат друг дневен ред,  той е писан зад океана“.

По чувствителните теми за ВМРО ще станем свидетели на предателство за Северна Македония и клякане пред македонизма, който се вихри. „Нека да се понапари българското общество, за да има завръщане към консервативните идеи“. "Йестмените“ се завръщат. По думите на Контрера ако си мек и търгуваш, няма кака да те уважават партньорите.

Затова трябва ли да бъдат разширени президентските правомощия от ВМРО са на мнение, че се върви към конституционна реформа, а промените в Съдебната власт ще ни се сторят като латино- американски сценарии, защото искаме поредния водач или спасител в чиито ръце да е съсредоточена властта.
 
" Промените в Конституцията издават дилетанство. Има нужда от подобряване на дейността и връзките с гражданите. Но ако реформите не са добри за хората се върви към експериментите на Реформаторския блок за исторически компромис. А сега протестират срещу ефекта от реформата, която създадоха. Да ни свети лампата.  – затова призова Карлос Контрера пред БЛИЦ TV.

Вижте цялото интервю!