При случая в Асеновград има една тенденция, която има различни проявления назад във времето – например в Катуница и в Гърмен. Ситуацията е епидемична, защото след Асеновград имаше няколко подобни случаи. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера.

Институциите трябва да изследват и психологическия фактор, защото ромите очевидно са способни на агресия не само в местата, където живеят, а и извън тях, добави той. Не е необходимо някой да инспирира подобни събития, те се случват въпреки нас. Едва ли има нормален български гражданин, който би искал да се стига до подобни случаи, подчерта националистът.

Гетата са удобна сива зона за всеки представител на българското общество, който е решил да се позиционира там. Години наред се налагаше моделът "съвместно мирно съществуване", но този модел не работи, тъй като една общност, оставена дълго време сама, намира себе си за самодостатъчна и създава свои собствени правила, което води и до появата на циганските барони и лихвари, които държат населението в гетата като крепостни селяни. Това са много тежки процеси, които предизвикват социални бунтове.

Затова в гетата трябва да се върнат полицията, образователната и социалната система. Решението на проблема е комплексно и то е свързано с усилията на всички институции, заяви още Карлос Контрера.