България ще е лицето на Европейския съюз (ЕС) в Катар. Това стана ясно от срещата на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева с държавния министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад ал Мурейхи. През седмицата Ал Мурейхи беше на работно посещение в София в рамките на обиколка на Балканите.

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония,

България пое местното председателство на ЕС от 1 юли.

Това означава, че България една година ще председателства Европейския съюз в Катар. Нека използваме този период за задълбочаване на връзките между Катар и Съюза, посочи вицепремиерът.

Екатерина Захариева и Ал Мурейхи обсъдиха и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност.

„Ние сме на визита в приятелска държава. Признателни сме за ясната позиция на България, изразена от българския министър-председател Бойко Борисов”, заяви държавният министър на Катар.

Вицепремиерът и държавният министър обсъдиха подготовката на планираната за ноември т.г. визита на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад алТани в България. Емирът-син шейх Тамим бин Хамад ал Тани пое властта от баща си шейх Хамад бин Халифа ал Тани през 2013 г. и досега не е посещавал страната ни. Външният ни министър припомни, че емирът-баща е бил в София 2 пъти през 2009 г., като изтъкна, че планираната визита показва приемствеността и готовността за запазване на активния политически диалог между двете държави, но и възможността за осъществяване на конкретни икономически проекти.

„Имаме чудесни приятелски отношения, готови сме да работим в посока тяхното практическо изражение чрез засилване на икономическите връзки и стокообмена”, каза Захариева. В допълнение беше обсъдена и възможността паралелно с визитата на Емира да бъде проведена и третата сесия на междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Катар.

Двамата обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в Залива. Захариева увери Ал Мурейхи, че България подкрепя решаването на кризата чрез диалог по пътя на дипломацията. „Гледаме с надежда на посредническата мисия на Кувейт, която се ползва с широка международна подкрепа и е израз на усилията за преодоляване на разногласията в рамките на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива”, добави Захариева.

В напрегната обстановка в Залива България активно се нагърбва да бъде представител на ЕС.

Денят на визитата на държавния министър на външните работи на Катар в София съвпадна и с обявеното от катарска страна едностранно сваляне на визите за гражданите на редица страни, сред които и България. Притежателите на български паспорти вече могат да пътуват безвизово до Катар и имат право на престой до 90 дни в страната.

В края на юли на историческа първа официална визита у нас на судански външен министър Ибрахим Гандур между външните министрества на България и република Судан, беше подписан меморандум за разбирателство.

Екатерина Захариева заяви пред суданския си колега Ибрахим Гандур, че българското правителство ще работи за разширяване на сътрудничеството между нашата страна и Судан. Селското стопанство, минната индустрия, производството на храни и високите технологии са само част от сферите, в които двамата министри видяха потенциал за бъдещи търговско-икономически контакти.

Над 3000 суданци са завършили висшето си образование в България, посочи министър Гандур и заяви,че много от тях работят на ръководни позиции в страната му.

Министър Захариева изрази благодарност за усилията,които полага Судан в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора. Европейският съюз разполага с много програми, които могат да подпомагат региона на Африка в тази посока, посочи още тя. В началото на следващата година, като председателстваща ЕС, България ще може да насочи вниманието на съюза към проблемите на Африка пък подчерта Ибрахим Гандур.

България и Македония в нови отношения
Не трябва да се забравя, че външно министерство усилено и работливо работеше по Договора за добросъседство. Подписването му в Скопие е израз на новата външна политика на София. Без да търсим покровителство или побутване от „Големия брат” българската дипломация работи не само в защита на националния интерес, но и на европейския.

Обиколката на Екатерина Захариева на Балканите е ясен сигнал, че София вече има нова външна политика, която е много по-активна и ясно отчита значението на региона.