Другата част на коалицията решиха, че трябва да има БГ за благозвучност и стана по дълго. Изправи се БГ не стига, ние сме от другата част, на хората от площадите. 

Това заяви адвокат Николай Хаджигенов пред Нова ТВ, коментирайки решението на коалицията, в която влиза, да промени името си. 

"Не не познавам, не съм го виждал в парламента. До вчера не знаех кой е. Трябваше да видя в интернет", каза пък Хаджигенов, коментирайки кандидат-премиера на "Има такъв народ" Пламен Николов.

Говорейки относно консултациите с партията на Слави и дали в хода им е било споменавано друго име за кандидат-премиер, въпреки отричането от страна на ИТН, което в последствие е било оттеглено - Пламен Илиев - в резултат на натиск от страна на ИБГНИ, Хаджигенов разкри:

"Да уточним, Слави е Бог и Тошко е неговият пророк? Не е възможно всичко, което кажат те, да е скрижалите на Мойсей, да е изсечено върху камък. Няма да правим коалиция. Слави има тежката задача да направи правителство. Не се справя добре. Нашите усилия очевидно не са достатъчни. Те също полагат усилия, но са далеч от нещата все още". 

"Демократична България поставиха условие да подпишат някакво споразумение. Това не означава коалиция. Никой не иска коалиция. Аз до вчера нямам за себе си лична концепция, дали ни трябва това нещо или не. Трябва ни политически акт от страна на ИТН. 

Причината поради която искаме политически акт, е че трябва да има ясно разграничение кои сме ние, кои сме другите. След вчера актът трябва да има вида на някакво споразумение. Правната стойност е никаква, но политическата е огромна. 

Всичките неща, за които сме се разбрали на 95%, трябва да ги обектвираме по някакъв вид", продължи Хаджигенов. 

По думите му, правителство ще се състави доста трудно заради поведението на ИТН. "Рядък песимист съм, че ще има правителство, но това не ме спира да работя. Ще направим всичко възможно това да се случи, защото трябвам, въпреки усилията на ИТН. 

Трудно, на моменти почти невъзможно ще работим с ИТН. Има някаква форма на егоизъм в политиката на "Има такъв народ", но има и някакъв странен фокуснически номер, има един цилиндър, който е розов и от него не знаем какво ще се извади - заек или нещо друго 

Не съм причината Петър Илиев да не е кандидатиран за премиер. Гледайки как медиите ги кълвете, най-вероятно няма да остане- казах на журналистите на път към стаята за преговори", разкри още Хаджигенов. 

По думите му в хода на консултациите между двете формации се е говорило само за профил на човек като Петър Илиев. 

"Не е възможно да се работи по друг начин, освен с плаващи мнозинства. В противен случай остават онези, които не искат. Срамежливо трябва да се приеме подкрепата на БСП само в замяна на добро управление. Нищо чудно и БСП да са се разбрали с тях, техните политики са сходни с нашите", каза още Хаджигенов. 

Хаджигенов увери също, че не е обиден от начина, по който е научил кой е реалният кандидат на ИТН за премиер. 

"Ако бях обикновен адвокат, щеше да хвърчи перушина от ИТН до Перник и обратно, но аз сега не съм тук за да се обиждам. Отчетено е, подходът е меко казано неподходящ. Ако мандатът дойде при нас, аз бих приложил коренно различен подход. Бих поканил всички формации на промяната - по единично и заедно, бих говорил с БСП за подкрепа.

Бих говорил и с ДПС по чисто принципни съображения. От тях не бих искал нищо, но трябва да се говори с тях. Ние знаем какво да ДПС. ДПС са умния противник за разлика от ГЕРБ. Ние се справихме със силния противник. Сега няма как да зачеркнем ДПС от картата. Демокрацията не работи така. Те имат избиратели, няколкостотин хиляди. Те са български граждани", поясни лидерът на ИБГНИ. 

Той обаче категорично отрече, че е склонен да направи компромис с ДПС. С тях ще обсъдим как да изглежда правосъдието. Гешев е на ДПС. Дали са готови те да си откъснат опашката", уточни той. 

Помолен да коментира решението на потенциалния партньор БСП да гласува във Висшия съдебен съвет по отстраняването на главния прокурор в синхрон с ДПС, Хаджигенов каза: "Математиката обаче не излиза". 

Хаджигенов бе категоричен, че на ИТН трябва да се даде възможност да се опитат. "Дали кандидат премиерът ще се справи, нямам представа. Само знаем, че се е явил на кастинг. Аз не бих подбрал такъв човек.

Давам пример. Трябва ни човек, който има повече гражданско самосъзнание и граждански тестостерон. Наскоро дадох пример с Бойко Рашков. Той трябва да прави неща, които на никой друг не му стиска. Ако ние правим правителство, нашият премиер ще отговаря на този профил. 

Според мен на сегашния кандидат премиер не му достига малко острота. Той може да има, предстои да видим. Трябва да направим всичко възможно да помогнем на Господ Бог - Слави Трифонов", поясни Хаджигенов. 

Според него би било желателно ИТН да си представи министрите преди да влезем за гласуване. "Ако не стане, значи ще вадим още нещо от цилиндъра. ИТН реагират правилно, като настъпват мотиката и като ги заболи започват да мислят. Смятам, че ще постъпят правилно", заключи лидерът на ИБГНИ.