"Лидерството на Бойко Борисов се разгръща в момента много мощно, но то е на мета ниво. Неговото лидерство създава възможността да се случи технологичната работа на този кабинет. И вместо да са доволни и благодарни за това, те го атакуват и го нападат, което има риск да го ядоса. Той владее емоциите си и знае кога да се ядоса и кога да не се ядоса. Борисов няма да допусне да се разпадне правителството". 

Това каза пред БНР социалният антрополог Харалан Александров и сподели: 

"В тези смутни времена и след тези 3 години на конфликти, хаос и постоянни избори бих искал точно такъв премиер (като акад. Николай Денков - б.р.) - високообразован, делови, възпитан и определено нехаризматичен, който да се занимава с технически работи". 

По думите на Харалан Александров условията, които ПП-ДБ отправиха към ГЕРБ, носят посланието, че двете политически формации да спрат да се правят, че "не са в брак и да се оженят, да сключат брачен договор, за да имат структура отношенията им":

Според анализатора една от най-важните задачи е да се сключи ясно коалиционно споразумение, каквато е практиката навсякъде по света:

"Основният дисбаланс е, че има свръхпредставяне на ПП в правителството, но то е компенсирано с много по-голямо влияние и реална власт на ГЕРБ в парламента. Ние живеем в парламентарна република и винаги парламентът налага правилата.

Този, който контролира Народното събрание - в случая това е ГЕРБ, е в по-силна позиция. И те (ПП) сега го откриха това нещо. ... Един разговор, ако бъде проведен, ще доведе до стабилизиране и до нормализиране, дай боже. И най-вече до регулиране на трудните отношения".  

Александров прогнозира постигане на "хармоничен брак" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но допусна, че ако двете формации не се разберат, ще се наложи на ПП "да им се сложи юлар и да бъдат влачени като добиче, което не иска да върви в пътя".

Социалният антрополог коментира и 24-часовия бунт в Русия на частната армия "Вагнер", ръководен от основателя на групировката Евгений Пригожин:

"Тъжно и много притеснително е това, което се случва в Русия. Очевидно е, че ще има втвърдяване на режима (в Кремъл - б.р.) и ще върви по посока на диктатура. Обикновено след такива събития следва прочистване.

Помните какво се случи в Турция след проваления опит за преврат срещу Ердоган. Това ще стане и в Русия - засилване на автократичната власт - независимо дали ще е на Путин, или на кръговете, които той представлява и на които посредничи засега. 

Големият извод от всичко това за мен е, че колкото сме по-далеч икономически и политически от това чудо, толкова по-добре за нас. Добре е да се минимизират зависимостите. Това не означава да мразим руснаците и тяхната култура. Трудна позиция, но единствената разумна. Генерира хаос и ентропия тази територия (Русия) в момента". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук