"Не мога да се съглася с твърдението, че Бойко Борисов се страхува и се крие", каза пред БНР анализаторът от Института за дясна политика Георги Харизанов във връзка с проваленото извънредно заседание на Народното събрание, свикано по настояване на БСП. 

По-рано днес проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов говори пред протестиращи, че "днес премиерът се скри от изслушване".

"Това, че политическа партия ГЕРБ не иска да участва в предизборната кампания за избор на лидер на БСП и в отчаяните ходове, с които г-жа Нинова се опитва да предизвика интерес към себе си, си е тяхно право", коментира още Харизанов. 

По думите му не трябва да се отъждествяват социалистите с целия парламент:
"Парламентът има процедури, които трябва да се спазват, и когато няма кворум, за да се проведе извънредно заседание, поискано от БСП, тогава парламентът решава такова заседание да не се проведе".

Той беше категоричен, че задачата да осигурят кворум е на тези, които искат да има заседание.

Според анализатора БСП не са представили предложения за актуализация на бюджета и попита, ако днес Народното събрание беше събрало кворум за заседание, какво щяха да предложат социалистите.

Анализаторът заяви, че не е имало насилие над журналисти на форума на ГЕРБ в София Тех парк, а е имало хулигански прояви, от които са пострадали журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова:

"Като човек, който е присъствал на това събитие, аз поднасям моите извинения на двете журналистки", каза Харизанов.

Той категорично отрече тълкуването на данните от социологическите проучвания от последните седмици, че има срив на ГЕРБ.

Според него протестът ще постигне повече при наличието на ясно управление и ясен център на отговорността, отколкото при политическа криза след евентуална оставка на кабинета "Борисов 3".

Харизанов не прогнозира оставка на Борисов в близко време, но уточни, че решението ще бъде взето единствено от премиера.