Всички губят от това, че доказани политици не са в листата на ПП ГЕРБ, но това е лична воля. Това каза Георги Харизанов, член на ГЕРБ и основател на Института за дясна политика, предава "Фокус".

Кастинг: Менда Стоянова е аут и още поне 8 изненади в листите на ГЕРБ

„Жалко е, че политици с опит и мъдрост не са в листите, всички губят, но това е нормално. Това са хора, много компетентни в ресорите и секторите, в които работят, хора с огромен политически опит.

Това е политическа класа, политици с опит и мъдрост, които много години са били в политиката на важни позиции. Всички губят от тази история, но животът следва своя цикъл – едни си отиват, други идват на тяхно място и дано се справят по-добре, допълни" политическият анализатор.

Ново проучване: Драматична класация, ако изборите са днес, разликите са...

Според Георги Харизанов по-важното е, че в листите на ГЕРБ имат място само експерти, доказани професионалисти с опит и знания в определени сектори.

"Има известно прочистване в листите на ГЕРБ, но то е в името на младите специалисти", каза още той.

"Основните мотиви, които ще помогнат на ГЕРБ да спечелят на предстоящите избори, са неоспоримите факти за свършеното през мандата, доверието, което са изградили до момента и липсата на конкретика в опозицията", посочи анализаторът.

Пълен СПИСЪК на партиите и номерата им в бюлетината за изборите

По отношение на това, дали се очакват промени в ръководството на ГЕРБ, Георги Харизанов обясни, че не са изключени такива, но те ще са възможни на Конгреса на ГЕРБ, който ще се състои не по-рано от президентските избори през есента.

„В листите на ГЕРБ виждаме хора с много сериозна политическа и секторна експертиза. Не виждаме шоумени, но мястото на шоумените е по телевизията и в шоу програмите. 

В политиките не могат да бъдат особено полезни и скоро събитията ще го покажат отново. ГЕРБ показва солидност, професионализъм, опит, конкретни политически знания за отделните сектори.

В някаква степен показва и владеене на политиката, с което другите партии към момента поне не могат да се сравнят. Не виждам кой кандидат от социалистическата или друга партия може да седне и да спори като равен с равен за земеделие с г-жа Танева.

ГЕРБ демонстрира и известно прочистване на листите, умерен брой нови лица, но нови лица с политически и експертен профил, а не шоумени или хора, които са известни. Тяхното място е в Instagram, а не в парламента“, коментира политическият анализатор.

Георги Харизанов посочи, че избирателната активността зависи от много фактори. Един от тях е свързан с това да се обясни на българските граждани за пореден път, че всеки глас има значение и каквито и щуротии да се случват по време на избори, те не влияят на крайния резултат.

Изключително важно е да има добра активност, за да може резултатите от тези избори да бъдат максимално представителни за настроенията в българското общество, подчерта той.

По време на предизборната кампания Георги Харизанов не очаква политизиране или идеологизиране на дебата, а персонални обвинения и безсмислени по същество политически дебати, в които няма да се осъждат секторни политики, а конкретните хора в студиото.