Майките на деца с увреждания сигнализираха през седмицата, че промените в законите, които бяха одобрени в социалната комисия, не са точно това, за което са се разбрали с депутатите и те бяха прегласувани.
 
„Създаде се напрежение около Закона за личната помощ по отношение на един текст, който регламентираше тези просволутите 71,5 млн. лв., но по-скоро става въпрос за тълкуване, отколкото за неразбиране на това, което беше предложено. Защото на практика не беше ясно, преди окончателното приемане на Закона за личната помощ, механизмът, по който ще се реализира тази лична помощ“, каза председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов пред БНР.
 
„Тези 71 милиона и половина, министърът на финансите предварително беше ги задържал в бюджета на държавата, в централния бюджет, за да може, след като се изчисти механизмът, дали ще бъдат  през делегирани бюджети… или през Министерство на труда и социалната политика чрез Агенция за социално подпомагане, и тогава да се предвидят съответните трансфери. Част от работната група, тя включваше повече от 20 човека, заседаваше в продължение на повече от месец всеки ден по десетки часове, за да можем да стигнем до тези текстове и една част от членовете на работната група настояваха тези пари да се видят в бюджета, в закона по-точно, без да се уточнява в кой закон - това създаде напрежение“, уточни той.
 
Адемов поясни, че „никога те е имало идея за ограничаване на личната помощ, идеята беше тези пари по някакъв начин да бъдат експонирани, да бъдат показани в бюджета и това създаде напрежение, което след доста сложни совалки беше преодоляно и сега предлагаме за следващата седмица текстове, които са консенсусни“.
 
На въпрос защо се е стигнало до намесата на премиера и на среща на майките на деца с увреждания с него, след като той “малко се е разсърдил“ от това, че са разделили парите на две, Адемов отговори: „Парите винаги са били на едно място и това е бюджетът на Министерството на труда и социалната политика, където за политиките за хора с увреждания, са предвидени близо 450 милиона. Като тези 71 милиона и половина, които бяха предмет на спора, пак повтарям, бяха задържани в централния бюджет, за да може след приключването на приемането на Закона за личната помощ, да бъдат предвидени, там където им е окончателното място, по механизма, който е разписан по Закона за личната помощ“, каза той.
 
„Знаете, че в рамките на следващата година е предвидена нова финансова подкрепа в рамките на пет скали, като в зависимост от процента и намалена работоспособност, вида и степента на увреждане, са разделени между 7 и 57%, не от гарантирания минимален доход, както беше досега, а от линията за бедност, която за следващата година е 348 лева. Което означава, че една сериозна финансова подкрепа за хората с увреждания предстои от началото на следващата година. Без нова оценка на потребностите“, обясни още Хасен Адемов.
 
„Що се отнася до Закона за личната помощ от 1 април стартира оценката на потребностите, на индивидуалните потребности на хората с увреждания. В зависимост от оценката, която ще бъде направена от специализирани състави към Дирекция социално подпомагане ще се издават т. нар. направления, които са зависими за всички институции “, поясни още той. И допълни, че „в тези направления ще бъде отбелязана потребността от часовете за лична помощ, която е индивидуализирана в Закона за личната помощ в пет скали“.
 
„За следващата година Законът за личната помощ стартира от 1 септември, като дотогава асистентките програми – личен асистент, социален асистент, домашен помощник ще продължат, по начина, по който са действали през 2018 година“, каза още Адемов и обясни, че „въвеждането на личната помощ ще стане поетапно“.
 
Относно ограниченията, които ще има личната помощ той поясни:
 
“Има ограничение на часовете в зависимост от увреждането. Тези, които са с най-тежки увреждания могат да получат максималната лична помощ за 168 часа на месец, а тези, които са с по-малка потребност, от лична помощ могат да получат по-малко часове. Ограничението е в часовете, а иначе по отношение на финансирането няма ограничение. Всички направления за указване на лична помощ ще бъдат удовлетворени“.
 
На въпрос на водещия дали работата с  ГЕРБ по тези теми в социалната комисия, означава  че е смекчена позицията на ДПС за „преформатиране“ на управлението Адемов отговори:
 
„Няма такава идея, никой не говори за преформатиране на управлението, ако намеквате за това, по някакъв начин ДПС да се промъкне и да бъде част от управлението, няма нищо такова“.
 
Предложението на ДПС да подкрепи кабинет на малцинството той коментира така:
 
„Това е друга теза. Хипотезата, която вие отбелязахте, че работим в социалната комисия, не само с колегите от ГЕРБ, а и с колегите от “БСП за България“ и с другите политически партии, защото социалната политика, по моето разбиране, трябва да почива на консенсусни решения “ и поясни “по никакъв начин идеята за търсене на консенсус в социалната комисия не може да бъде прехвърлена към отношенията между политическите партии Народното събрание“.
 
На въпрос, свързан с претенцията на БСП да бъде единствена “истинска опозиция“ той отговори:
 
„Нямам разположение на духа, с което да коментирам идеите и хипотезите на колегите от “БСП за България“, но искам да подчертая, че ние от ДПС бяхме първите, които още от структурирането на кабинета се обявихме против участието на Обединените патриоти в тази управленска коалиция, и когато ние говорихме затова, че те нямат място в управлението на държавата БСП – не знам къде са били и какво са правили – сега се присъединиха към нашите идеи, както за оставката на Валери Симеонов, така и за участието на “Обединените патриоти“ в управлението“.
 
Темата за възможни предсрочни избори той коментира така:
 
„За нас предсрочните избори са неизбежни, заявили сме го многократно, това което искам дебело да подчертая, че управляващите и по-точно “Обединените патриоти“ са тези, които с непрекъснати скандали допринасят за това предсрочни избори да има по-скоро. Но според нас отговорността за управлението е на основната политическа партия ГЕРБ, защото те поканиха “Обединените патриоти“ в управлението“.