Омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания депозираха в деловодството на парламента закона за личната помощ.

Работихме по корекциите до 3 часа през нощта, за да внесем един много добър закон. Той ще реши проблема на хората с увреждания, защото е ключът към независим живот, каза Манолова. В проекта е заложено с личен асистент да има за над 77. души. Според сметките на експертите ще са необходими допълнителни 105 млн. лв. Хората ще минават на индивидуална оценка и на механа база ще се определя кой от колко часа лична помощ има нужда. Майките ще могат също да са асистенти. Манолова каза, че е получила смс от депутата Спас Панчев, който бил готов да го внесе в парламента.

Според нея депутатите ще имат време да го разгледат преди лятната си ваканция, защото закона бил достатъчно подробен. Предложението е законът да влезе в сила веднага след обнародването му в държавен вестник. Даваме си сметка, че ще е необходимо време , за да може администрацията да започне да го прилага, каза Манолова. Ще продължим да протестираме докато Закона не се приеме, каза една от майките Вера Иванова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!