Този бюджет не задава реформа, не променя по никакъв начин системата на социалното подпомагане, защото мерките са разхвърлени. Това заяви в интервю за "Денят на живо" по Nova News депутатът от ДПС и зам.-председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

,,Управляващите твърдят, че са заложени 20 млрд. лева за социални политики. Проблемът е не в парите, а колко ефективно ще бъдат изхарчени, за да можем да излезем от всички негативни класации. Над 40% от българските граждани са застрашени от бедност и социално изключване. Разслоението не може да се подобри с този бюджет'', допълни той.

По отношение на увеличението на максималния осигурителен доход Адемов отбеляза, че проблемът не е в покачването му, а в липсата на предвидимост.

Бизнесът и ние от ДПС не сме против увеличението на максималния осигурителен доход, въпросът е, че това се прави изненадващо, тъй като бизнесът е направил своите планове до края на годината, а сега трябва да прекроява своите планове. Липсата на предвидимост е обстоятелство, което дразни не само бизнеса, но и политиците, разясни депутатът.

Адемов посочи, че в бюджета са заложени пари и за ваксини срещу COVID-19, но относно зеления сертификат призна, че не знае да са заделяни средства.

Правителството обеща, че към 20 март поетапно ще отпаднат мерките, така че тази дискусия е към своя край, добави зам.-председателят на социалната комисия.