Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от десет български общини, за да обсъдят приемането и прилагането на програми за антикорупционни реформи, съобщиха от Община Благоевград, предава вестник "Труд".

Дискусията се проведе под формата на кръгла маса със специален гост посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

“Днес съм тук с Вас по две причини. На първо място, за да изразя уважението си към работата и ангажимента Ви за повече прозрачност и на второ място, за да подчертая важността на Вашите усилия. Вашата работа е важна, защото повишаването на прозрачността и превенцията и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите,” отбеляза посланик Мустафа в началото на срещата.

В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

 

 

Програмният мениджър на IRI София Петкова подчерта, че общинските програми за антикорупционни реформи са продукт на работни групи във всяка от общините:

"Изготвянето  и приемането на програмите от реформи е жизненоважно и ние сме благодарни за активната роля на Вас и Вашите екипи във всички етапи от програмата на института. Прилагането на приетите реформи е още по-важно. IRI се ангажира да продължи да оказва подкрепа на Вашите общини при осъществяване на реформите", сподели Петкова с кметовете.

Програмите от реформи, изготвени и приети с единодушие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 г. на кметовете за разглеждане за официално приемане.

Пет общини вече са приели своите програми за реформи с решение на общинските съвети – Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград и Столична община. Очаква се останалите общини да приемат своите програми за реформи през следващите месеци.