Бившият кандидат за президент нарича въоръжаването на муджахидините от САЩ през 80-те години на миналия век „моделът“ за подпомагане на Украйна да победи Русия.
 
Хилари Клинтън оприличи руската военна операция в Украйна с инвазията на Съветския съюз в Афганистан през 1979 г., заявявайки, че подобен резултат може да бъде постигнат, като се помогне за въоръжаването на съпротивата на Киев, точно както Вашингтон подкрепи бойците на моджахидините срещу своя съперник от Студената война.
 
„Не забравяйте, че руснаците нахлуха в Афганистан през 1980 г.“, каза бившият кандидат за президент на САЩ и бивш държавен секретар в интервю.

„И въпреки че никоя страна не влезе в конфликтта, те със сигурност имаха много държави, доставящи им оръжие и съвети, и дори някои съветници на онези, които бяха вербувани да се бият срещу Русия.
 
Както отбеляза Клинтън, войната в Афганистан „не завърши добре“ за Съветския съюз, въпреки статута му на военна суперсила. „Имаше и други непредвидени последици, както знаем“, добави тя с усмивка – очевидно имайки предвид факта, че въоръжаването на радикални ислямисти в Афганистан заради Ал Кайда и доведе до атаки от 11 септември в САЩ – „но фактът е, че много мотивирана, а след това финансирана и въоръжена бунтовница всъщност изгони руснаците от Афганистан.