На около 260 милиона лева се изчисляват приходите, които се очаква да постъпят в хазната от въведената такса за вноса и преноса на руски природен газ през страната ни, след въведената от парламента такса от 20 лева на мегаватчас.  

Тези суми са дължими от "Булгартрансгаз", а дори и след промяната в закона не е ясно как те ще бъдат взети от руската "Газпромекспорт", за да влязат в приходната част на бюджета.

Ето какво коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов:
 
"Булгартрансгаз" е подал съответната акцизна декларация за първия отчетен период, който е 13/31 октомври. Подали сме го към Агенция "Митници". Стриктно изпълнявайки указанията на министъра на финансите по отношение установяване на начина на произход на природния газ.

Така че очакваме да намерим най-правилното решение по отношение на тези вече натрупани задължения на "Булгартрансгаз" към фиска. За първия период са около 140 000 000 лв. Вторият период, който е вече от ноември до влизането в сила на закона. Общата сума би била в порядъка на 260 000 000 лв."

Въведената вноска предизвика реакции не само у нас, но и в Сърбия и Унгария, които се притесняват, че ще се оскъпят доставките им на руски газ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук