Хора от най-близкото обкръжение на Иво Прокопиев са „помпали“ предизборно „Да(й), България“. По време на кампанията за току-що отминалите парламентарни избори формацията, чиито конци се дърпат от престъпния тандем на Командира, Сашо Дончев, Прокопиев и Цветан Василев, е била напомпана с около 74 000 лева, дадени все от авери на разградския енергиен бос.
При положение, че за цялата кампания ръководената от сламения лидер Христо Иванов формация е декларирала малко над 163 000 лева, простите сметки показват, че почти половината от официално обявените спонсорства са дошли от обкръжението на обвиняемия тартор на кръга „Капитал“, а една трета – право от „Алфа финанс холдинг“, пише "Монитор".

„Да(й), България“ претърпя пълно фиаско на вота, като избирателите я изхвърлиха с шут от сцената, към която драпаше, въпреки щедрите финансови инжекции, подпомогнали масираната и скъпа агитация на формацията. Подкрепата за нея е в рамките на статистическата грешка – 2,88%.

Сред най-щедрите дарители е била съпругата на изпълнителния директор на „Алфа финанс холдинг“ и дясна ръка на Иво Прокопиев – Юри Катанов. Десислава Катанова е превела на формацията, в чийто „другарски съд“ е половинката й, 9880 лева, заявявайки, че парите били от спестявания. Кампанията е била подпомогната с мощна инжекция и от финансовия директор на „Алфа финанс холдинг“ - Георги Пулев, който е превел по сметките на „Да(й), България“ 9100 лева. Като източник на парите посочил, че са от заплатите му.

С 5000 лева пък се е отчел Ангел Гяуров – друг човек от близкото обкръжение на Прокопиев и Катанов и брат на настоящата шефка на грантаджийския институт на Христо Иванов – БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер. Гяуров е управител на компанията „Алфа център“.

Сред дарителите с 1680 лева е и още едно лице от обкръжението на Прокопиев, което отскоро е и лидер на „Зелените“ - Владислав Панев. Панев, който е бивш служител на разградчанина и е известен с прякора си Компенсаторката, бе сред кандидатите за депутати на „Да(й), България“. Тя се яви на вота благодарение на регистрациите на „Зелените“ и ДЕОС. Панев, който участва в управлението на „СКАЙ управление на активи“, е посочил като произход на дарението средства от дивиденти. Щедрост към кампанията са проявили и двама негови колеги от компанията – изпълнителният директор на фирмата Десислава Петкова и инвестиционният консултант Иван Иванов са дарили по 5000 лева. С 9200 лева се е бръкнал Иво Коларов – автор в медиите на Прокопиев, а 10 000 лева е извадил директорът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев, който също е считан за част от близкото обкръжение на Прокопиев.

Въпреки очевидните връзки между спонсорските инжекции за „Да(й), България“ и лица, принадлежащи към кръга „Капитал“ на Прокопиев или гравитиращи около него, днес сламеният лидер на формацията и провален правосъден министър Христо Иванов продължи да твърди, че финансирането на партията нямало общо с Прокопиев. На въпрос за дарителите пък заяви, че били давали „собствени пари“.

В анализ за изборните резултати пък Иванов се пробва да изкара фиаското си успех, и дори не даде дума да се издума за негово оттегляне. За разлика от лидера на другата формация - „Нова република“ - Радан Кънев, който поне формално обяви, че подава оставка от лидерския пост, Иванов заяви, че нямал основания да се оттегля. И дори нападна Кънев за „приятелски огън“ по време на кампанията. Все пак с половин уста заяви, че предстояла национална конференция на „Да(й) България“, на която щял да поиска вот на доверие. На изпроводяк пък призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не става премиер.