Истински фейсбук линч спретнаха на сламения лидер на формация „Да(й), България“ Христо Иванов след разгрома му на парламентарния вот, подлъгани от лъжите му избиратели и десни активисти. Грантаджийската партия, лабораторно дело на Командира и Сашо Дончев, Иво Прокопиев и Цветан Василев, остана в рамките на статистическата грешка с едва 2,88% подкрепа от страна на гласувалите на изборите в неделя.
Същият разгромяващ резултат – 2,48%, получи и другият проект на престъпния тандем - „Нова република“. За разлика от марионетката на Костов – Радан Кънев, обаче, който след гръмовния шут на избирателите подаде оставка и като лидер на „Нова република“, и на ДСБ, куклата на конци на Дончев, Прокопиев и Цветан Василев – Иванов, придобил известност като Пинокио заради склонността си към лъжи, не само не се извини дори на малцината подлъгани от него гласоподаватели. Той се покри като мишка веднага след като стана ясно, че няма да получи и никакви съществени гласове от чужбина. Преди това пък се появи за кратко само в две телевизии, в които се пробва да изкара краха на „Да(й), България“ като добър резултат и „добро начало“. А след това изненадващо, въпреки че цялата му кампания бе насочена към десните избиратели, определи формацията си като „център“, пише "Монитор". 

Поведението му направо предизвика цунами в социалните мрежи, като гневните коментари срещу него валяха не само от страна на подлъгани от „Да(й), България“ избиратели и привърженици на „Нова република“, а дори и от активисти на Реформаторския блок. Хората, подкрепящи блока, са бесни, защото благодарение на разпарчетосването на десния вот РБ също не успя да прескочи 4-процентовата бариера.



Основните обвинения срещу Иванов бяха по линия на отказа му да се коалира с „Нова република“. Подобно на самото сформиране на двете партии и отказът за съюз беше задкулисен ход, но публичният му крах раздели протестърите на две. Още в първите минути след края на изборния ден те превърнаха Фейсбук в бойно поле и започнаха да се обвиняват едни други, като дори се обиждаха на ла*на и пед*ли.

Сред първите бе доскорошният другар на грантаджийката и водач на листа на „Да(й), България“ Антоанета Цонева – Асен Генов. За разлика от нея Генов изпадна от борда на партията на Иванов и се присламчи към „Нова република“. А след краха и на двете формации ги определи в социалните мрежи като статистическа грешка. „Не внушавайте, че социологията лъже! Говорете истината! При партии около 25-30%, 2-3% е в рамките на социологическата грешка. Партиите около 2-3% са социологическата грешка.

Резултатите ви бяха ясни още от Нова година. Знам, че го знаете. Не лъжете и не подронвайте допълнително доверието в изборите. Този път социологията не ви е виновна“, написа във Фейсбук Генов, обръщайки се към „политици, които познава“, сред които явно визираше и Иванов. Други пък припомняха комунистическите корени на Христо Иванов, а трети го обвиняваха в голямо его, заради което е отказал съюз с „Нова република“ и така елиминирал каквито и да било евентуални шансове за докопване до парламента. Мнозина припомняха, че дори и минималният резултат, постигнат от двете формации, едва ли е истински, защото се явиха на вота в коалиции, а не самостоятелно. Потребител на име Radoslav Yordanov пък дори нарече „Да(й), България“ троянски кон, „доубил дясната идея у нас“. А друг фейсбук абонат – Христо Нейков, дори написа под клип на Пинокио, в който Христо Иванов зове избирателите да ходят да гласуват насред изборния ден, че го е дал на ЦИК за незаконна агитация.
„Сега газите закона, а после....през просото!!!“, гласеше възмутеният статус на Нейков. Под него друг потребител обяви, че е подал жалба в Централната избирателна комисия за същото.

Покрай Фейсбук, другарския съд и самоизяждането между протестърите, наяве лъсна и факт, че „Да(й), България“ не е на 10 седмици, както се опитва да изкара Христо Иванов, а е проект, готвен от повече от година. Разкритието идва отново от Асен Генов, който в блога си написа, че сред многото провинения, за които Христо Иванов трябва да поеме отговорност, е и фактът, че „в последния момент промениха правилата на играта, след повече от година преговори с хора от ДСБ и „Нова република“ - преговори, водени повече от година(минимум)“.

Докато течаха тези скандали, а Иванов упорито се криеше и от публичното, и от Фейсбук пространството, Радан Кънев даде пресконференция, на която обяви, че подава оставка като лидер и на формированието „Нова република“, и на ДСБ. Той се извини на десните избиратели и заяви, че ходът му бил жест „в името на обединението на българската десница“. По всичко изглежда, че това ще е поредния бутафорен ход за замазване на очите, защото още през нощта стана ясно, че дори и да сдаде наистина поста, Кънев ще го отстъпи на поредния сламен лидер – Марио Добрев, трети мандат част от ръководството на ДСБ-Лозенец. Кънев написа сърцераздирателен постинг, в който обяви: „Не се получи. Политическите последици – утре, анализите през идните седмици....И Марио, без теб отдавна да ни няма. Пич, ти заслужаваш да си ни шеф“.

Постингът му предизвика също вълна от реакции, като не липсваха и такива, които да му обясняват, че трябва да остане на лидерския пост. Думите им обаче бяха попарени от други коментатори, като един дори написа: „Тихо, пречите на човека да вземе първото принципно решение в живота си“.