Ще продължат ли законотворците с промени по отношение на хората с увреждания, след като днес стана ясно, че издигналите палатковия лагер пред парламента майки и представителните организации са постигнали съгласие и вече се подготвят общо 3 законопроекта – внесеният Закон за личната помощ, Закон за социалните услуги и Закон за интеграция на хората с увреждания.

Темата в предаването „Денят на живо” по Канал 3 коментира народният представител от Обединени патриоти и зам.-председател на правната комисия в парламента Христиан Митев.

Днес в Закона за интеграция на хората с увреждания бяха приети промени, с които се спират интеграционните добавки.

„Тези промени се наложиха заради решение на Върховния административен съд. Управляващото мнозинство реагира максимално бързо. Днес бе приет на първо четене, другата седмица и на второ, за да може да не се спират тези интеграционни плащания.

Разбира се, това не решава по-големите въпроси с интеграционните плащания, а именно на какъв принцип те трябва да бъдат изплащани, по какъв начин да бъдат определяни, техните размери. Това обаче са по-дискусионни въпроси, които няма как да бъдат разгледани в рамките на този законопроект”, заяви Митев.

По отношение на това, че има нужда от по-голяма законодателна инициатива за хората с увреждания и стартиралата такава покрай вече споменатия законопроект на омбудсмана Мая Манолова представителят на НФСБ коментира:

„Той вече е внесен в Народното събрание и очаквам през следващата седмица комисията по социална политика да разгледа този законопроект и да излезе със съответно становище – евентуално да бъде гледан и в пленарна зала”.

Христиан Митев изрази удовлетворение, че Мая Манолова е готова да приеме нейният законопроект за личната помощ да влезе в пакет с останалите два, които се подготвят от социалното министерство.

„Радвам се, че г-жа Манолова еволюира в позицията си и не се фиксира само върху Закона за личната помощ, а започва да говори и за останалите два закона – за социалните услуги. Върху него министерството отдавна работи и си беше дало срок този закон да бъде готов през октомври. И това бе прието доста преди протестите.

Това не означава, че няма нищо да се случи до октомври. Очевидно, че след тези протести и появилото се обществено напрежение, явно се работи ускорено. Не мога да кажа до каква фаза са стигнали по Закона за социалните услуги и по Закона за интеграция на хората с увреждания. Не знам обаче и колко е удачно да се движат в пакет. Защото това означава евентуално забавяне на Закона за личната помощ в сравнение с останалите два законопроекта.

Това ще рефлектира и върху тези искания за ускорено разглеждане. А тези искания са изпълнени – законопроектът на г-жа Манолова вече е внесен от две парламентарни групи. Но пакетирането с останалите два, за които аз не знам да са приключили с фазата на изработване, ще ги забави”, каза народният представител от Патриотите.

По думите му още не е обсъждано в управляващото мнозинство дали Закона за личната помощ на Мая Манолова ще мине преди останалите два или тези два ще бъдат изчакани да бъдат изработени от социалното министерство.

„Нямаме решение към момента дали да правим „пакетиране” на трите законопроекта или да ги гледаме тогава, когато са готови на съответната фаза. Очевидно предложението на г-жа Манолова, според нея самата, е достатъчно добро и е готово да бъде разглеждано в Народното събрание. То е внесено и ще бъде разгледано – такъв ангажимент бе поет, никой не бяга от отговорност. Убедено мога да кажа, че той ще бъде гледан, но не мога да кажа дали ще бъде приет”, поясни Митев и изрази позиция, че ако има воля да бъде приет на първо четене, това може да стане дори до края на юли.