БСП да не връщат мандата, докато през НС не мине законът за съдебната власт относно спецправосъдието. Това призова лидерът на ПГ на Демократична България Христо Иванов в кулоарите на НС.

Повод са провалените преговори за кабинет в рамките на третия мандат и фактът, че се отива към предсрочни избори.

Иванов поясни, че изначално било ясно, че няма шанс този мандат да бъде реализиран. "Но така и така са го взели, да го задържат, за да мине тази част от съдебната реформа. Ако и това опропастят, ще стане ясно че упражнение било насочено към личното позиране на Нинова пред камерите", каза Христо Иванов.

Напомни, че още след провала на първия мандата са предложили преговори, които да бъдат преди връчването на третия мандат, за да бъде той успешен. Тогава обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова отказала, с което довело до тази ситуация и третият мандат бил използван само за ПР. "Мнозинство около БСП не може да се формира и това е ясно", каза Иванов.

Иванов коментира и възможността за вот 2 в 1, като добави, че това е решение на президента дали ще насрочи вота за НС в същата дата. Даде да се разбере обаче, че такава кампания би била предизвикателство за ДБ, защото те нямат толкова финансови ресурси, колкото останали партии.

На въпрос дали очаква промяна в следващото НС, Иванов поясни, че самата възможност за разговори е силно проблематична в България, а политиците взаимно се изобличават за проведени срещи. И даде пример за тази с лидера на ИТН Слави Трифонов с партиите на протеста в неговия офис. "Правят се срещи и след това те се ползват за компромат", каза той. Поясни, че някой проблематизира формата на разговори. Не вижда промяна, че да очакват в следващия парламент професионален или смислен разговор, а не да си организират капани.

В началото Иванов коментира и очаквания нов проект на Кирил Петков и Асен Василев. Поясни, че ДБ не участва в създаването на партии. "Нека първо те да заявят техните политически намерения. В момента влизаме в хипотези, тръгнали от интриги и пуснати от пропагандисти", каза той.