"Ротацията е част от целия пакет от договорките, които имаме. Това е фундаментална част от възможността изобщо да съществува такова управление и никой от наша страна не я е поставял под съмнение никога", това коментира в кулоарите на Народното събрание (НС) съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. 

БЛИЦ уточнява, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е получил уверение от акад. Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков, че искат ротацията да се случи и кабинетът да продължи да работи.

"Темата за документа по-скоро беше повдигната от колегите ни от ГЕРБ. Аз лично не виждам проблем да има писмено фиксиране на взаимните ангажименти

Относно седемте условия, които "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поставиха на ГЕРБ, Иванов обясни: "Аз мисля, че те биха могли да бъдат елемент от такъв координационен механизъм, и се надявам така да се случи".

"Виждам възможност да говорим по тях и да стигнем до разбирателство, че когато имаме обща законодателна програма, това означава, че ние заедно трябва да изработваме и да гласуваме законопроектите по нея.

Когато сме се разбрали преди да стартират процедури по попълване на регулатори и контролни органи, трябва да спазваме уговорката.

Когато сме се разбрали да правим конституционна реформа, както и вчера се видя, трябва да обсъдим конкретна пътна карта.

Така че ние продължаваме разговора, смятаме, че тези теми са от фундаментално значение за това какъв е характера на това управление, и от тази гледна точка смятаме, че те са много важни", обясни Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук