Получихме писмото от "Има такъв народ" (ИТН) и им благодарим. Нагласата е да участваме в тази среща. Нещата продължават по техническия ред, както са зададени по Конституция, по правилника на парламента и политическата логика.

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, който коментира последните искри между ДБ и ИТН. 

"Срещата се инициира от колегите от ИТН. Не мога да кажа какво да очаквам, защото получихме само едно кратко писмо. Не знам ще разговаряме ли за министрите, ще ги видим ли, ще бъдат ли представени.

Очаквам да видя някаква ориентация и пътна карта, да се предостави информация как си представят политическия диалог занапред. Нека да е ясно едно - мандатоносителите са ИТН.

Те носят отговорността и трябва да я поемат. Ние сме добронамерени и ако искат нашата подкрепа, ще разговаряме, но отговорността си остава тяхна", категоричен бе той.

"Не се чувствам обиден от думите на Слави Трифонов. Не сме в тази работа, за да се чувстваме перосонално засегнати. Дадох отговор на твърденията, които бяха отправени. Ние наши представители за кабинета не излъчваме и не предлагаме.

Ние предлагаме формула за работещ кабинет. Ние обещахме на хората промяна. Промяната може да се осъществи от борбени и решителни хора. Въобще не е ставало въпрос да предлагаме министри. Нито сме го правили, нито ще го правим занапред", обяви Христо Иванов. 

"Към всички министри трябва да има високи изисквания. Министър-председателят трябва да бъде силен и решителен човек.

Той не е просто някакъв бушон. Той трябва да бъде лидер. Очевидно министерството на финансите е важно. Всички министерства са важни. Ние ще се отнасяме с уважение към професионаланата кариера на всеки предложен. Топката е в полето на ИТН.

Ще дадем пълната си оценка, след колективните ни органи вземат решение. Кандидати трябва да се ползват с уважение.

Това не означава обаче, че ще бъдем безкритични към високите постове, за които те са номинирани. Ще настояваме за един уважителен процес, който да е фокусиран върху политическите отговорности", разкри още Иванов. 

"Ние ще настояваме за ясен ангажимент. Дали този ангажимент ще се казва политически меморандум, програма, документ, както искате го наречете, няма никакво значение.

Аз искам да има такъв ангажимент, за да мога да кажа на моите избиратели за какво съм гласувал и какво съм подкрепил. Благодарихме за поканата на БСП за разговори, но отложихме предложението, защото първо трябва да видим какво точно се случва", завърши Христо Иванов.