„Има допирни точки в разговорите за правителство, но няма правителство и отиваме на избори. Това е подигравка с хората".

Това заяви народният представител на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов пред „Денят ON AIR“.

В отговор на въпросите на водещия имало ли тайна среща за избор на нов председател на парламента и БСП участвала ли е в нея, социалистът каза:

„Очевидно някои от нас са били канени – т.н. ново ръководство от БСП и очевидно са се отзовали. Това е недопустимо за нас, защото последните 7-8 години БСП водим последователна битка именно със задкулисието и паралелната държава. Новите юнаци, обаче, които дойдоха и се нарекоха ново ръководство, побързаха веднага да ходят по тайни срещи и разговори“.

„Ако президентът истински искаше да има правителство, той като балансьор, като призван по Конституция да бъде медиатор между партиите вече на 7 избори, можеше да направи една такава обща среща, в търсене на някакви допирни точки.

Разликите са много е лесно можем да ги открием, важното е да се намерят допирните точки. Можеше да направи такива консултации преди раздаването на мандатите. Вече е късно – какво ще коментира президентът с политическите партии вече“, коментира Христо Проданов.

За БСП: „Сложната ситуация и напрежението бяха предизвикани от т.н ново ръководство. След изборите Корнелия Нинова каза: „Аз ще понеса политическата отговорност заради всички и ще си подам оставката, но молбата ми към вас е да преведете партията спокойно през един вътрешно-партиен избор, през един цикъл отчети и избори в цялата партия, за да излезем сплотени и с по-добри резултати“.

На втория ден след това, обаче се появи нашият поп Кръстьо – тези най-близко до Нинова я предадоха. Оттам започна да се нагнетява напрежение в партията, защото голяма част от социалистите не приемат предателството, не приемат начина, по който тези хора се представят като ново ръководство“, заяви Христо Проданов и даде пример:

„Нашият поп Кръстьо Борислав Гуцанов, който няколко пъти е председател на предизборния щаб на БСП, който е организационен секретар, вторият след Нинова години наред, който беше водач на листата във Варна и на последните избори БСП е с най-слабия резултат именно във Варна, резултат, по-нисък от на „Величие“ дори - този човек да се заявява като председател на партията, това няма как да се приеме“, посочи социалистът.

По думите му решението ще бъде един честно проведен вътрешно-партиен избор. „Лявото е по-силно когато има другарство, а не предателство, когато има честен разговор. БСП си има лидер – Корнелия Нинова, тя ще подпише листите, с които ще се явим на предстоящите избори“, каза Христо Проданов и в отговор на въпрос на водещия добави:

„Г-н Зафиров може да се подписва на предизборните картички за автограф – но пред институциите до решението на съда се подписва Корнелия Нинова. Спорът за лидерството ще приключи когато социалистите изберат новия си председател на пряк вътрешно-партиен избор. Дотогава председател на БСП е Корнелия Нинова.

В разговора за връщането на доверието и предстоящата кампания Христо Проданов бе категоричен, че БСП е последователна в политиките си за хората и че е партията, която изпълнява обещаното преди избори, когато е в управление и отстоява позициите си когато е в опозиция. И посочи:

„Има 2.5 милиона пенсионери – единствено и само, когато БСП е била в управлението, са увеличавани пенсиите. За младите семейства – успешна битка на БСП са безплатните ясли и детски градини, ГЕРБ и патриотите ни обвиняваха в популизъм, обвиняваха ни, че ще фалираме държавата – днес градините и яслите са безплатни, държавата не е фалирала, А БСП реализирахме най-голямата социална програма в размер на 22 милиарда лева“, заяви Христо Проданов.