Надявам се следващата седмица до края да имаме нов кабинет с всички министри вътре. Днес трябва да изчистим коалиционното споразумение и да го изпратим на нашите партньори. Надяваме се до сряда да имаме финализиран договор с разпределение на министерствата. Използваме думата договор, защото всеки трябва да носи отговорност. Няма да има санкции като в бизнеса, но ще се изисква да се изпълняват дадени задачи. Виждаме, че всичките лидери имат волята в момента нещата да се случат. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков в ефира на bTV.

Ще дадем възможността на министрите да си изберат заместник - министрите и така няма да има оправдания. Целите екипи ще бъдат номинации от партиите, но щом влязат в Министерски съвет (МС), то те ще бъдат министрите на България и ще отговарят за задачите, които са важни за България. Няма да има политически чадъри и всеки, които реши да стъпи настрани ще бъде подложен на цялата строгост на закона, каза още Петков.

БЛИЦ припомня, че думите на Петков за министрите са казани от лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов по време на една от срещите им, за която самият Петков призна.

"Няма да има шанс да се монополизира даден ресурс. Нашата политика ще бъде - общественият ресурс е на обществото. Никой министър няма да притежава нищо", категоричен е още той.

По думите му има някои имена, които са обсъдени, но няма нищо финализирано. "Много е важен не само крайният резултат, но и процесът, по който се стига до него", каза още съпредседателят на ПП.

Петков заяви, че единствената точка на напрежение е била кога ще се приема бюджетът.

На въпрос дали ще има министерство, което да обединява всички държавни предприятия, той заяви, че тази идея се довършва. "Министерство на икономиката ще бъде разделено на две. Държавните предприятия ще бъдат в едно министерство, а всички фондове ще са в посока растеж. На мен като министър на икономиката ми липсваше растежа", каза той.

Кирил Петков бе категоричен, че Корнелия Нинова не е искала за себе си постът на председател на Народното събрание (НС).