Ако денят се познава по заранта, този парламент ще бъде шарен и интересен. Пък колко ще изкара, май никой не знае. 

Няма съмнения, промяната е нахлула в сградата с надпис "Съединението прави силата". Поне за старите кучета - депутати, сътрудници и журналисти, които са отразявали последните. Буквално и преносно, пише "Марица".

Първите впечатления са свързани с променените места на партиите. Общо взето, само "Демократична България" и БСП са запазили местата си в залата - крайно ляво и крайно дясно. 

БЛИЦ TV издебна Кирил Петков в НС! Ето какво отговори за новите министри и дали ще е премиер

ГЕРБ са минали в сектора на „демократите“. На тяхно място в центъра вече са „Продължаваме промяната“ и хората на Слави. Последните са пръснати по задните редове, където са и новобранците от „Възраждане“. Малко е трудно човек да се ориентира, особено при толкова нови лица.

„Продължаваме промяната" е взела любимата стая на ГЕРБ, точно до тази на БСП. При червените промяна няма. И стаята, и лицата са добре познати.

ГЕРБ са преместени в другия коридор в бившите стаи на "Има такъв народ". В края му са новобранците от „Възраждане“, чийто лидер Костадин Костадинов крачи наперено по коридорите. Депутатите му, които демонстративно сядат по време на химна на Европа, го следват по петите. 

Забавната страна на първия работен ден за депутатите! Селфи, рими и усмивки ВИДЕО

Естествено, от сутринта рекордният брой репортери са фокусирали камерите върху Кирил Петков, Асен Василев и хората им. Бъдещият (вероятно) премиер се разхожда усмихнат. 

Трябва да му се признае, има железни нерви и не сменя физиономията при поне 20-ината спирания от журналисти с едни и същи въпроси: кога ще има правителство, кои са министри, каква ще е формулата. Харвардците не се уморяват да дават едни и същи отговори. Но от приличие спират и говорят пред камерите.

Куриозното е, че най-голям интерес предизвиква предпоследното им спиране от медиите току пред стаята на ПП. Буквално десетки журналисти затискат двамата и в желанието да се доберат до първите позиции за малко не унищожават ценна картина на стената. Огромното платно се разклаща, но по чудо не пада.

Петков и Василев се държат като обиграни играчи, макар да са идвали едва няколко пъти в парламента като министри. Виж, съпартийците им определено са притеснени и това им личи. Предимно млади хора, те кимат вежливо. 

Репортерите ги спират и с извинение ги питат за име и избирателен район. Все пак 90 процента от тях са непознати. Няма място за сърдене. Някои отговарят, други се извиняват, че им трябват няколко дни ориентиране в обстановката, преди да говорят.

Но настроението на Кирил Петков явно ги заразява. При всяко събиране в стаята зад вратата се носи смях. Явно първият ден като депутати им харесва.

Ето кои са усмихнатите дами на СЕЛФИТО, което Кирил Петков направи на старта на 47-то НС
 

Прави впечатление, че всички в най-голямата партия носят чинно маски. Някои от тях молят да не ги свалят, дори когато отговарят на въпросите. За ужас на операторите, които се чудят как да изкарат хубав звук.

Един от ревностните привърженици на маските е Христо Петров, иначе казано - Ицо Хазарта. Рапърът категорично дели третото място за най-търсен събеседник, след Петков и Василев. Дели го с Делян Пеевски, който също е преследван от куп репортери при всяка поява в коридорите.

И Хазарта, и депутатът от ДПС обаче са лаконични в отговорите и бързат да се измъкнат от микрофоните. Двамата си тръгват почти по едно и също време. Хазарта е с костюм и чантичка. Признава, че отива да се преоблече у дома и пали колата към Велико Търново, където има участие в петък вечер. 

Пеевски също напуска, пожелава успех на новия парламентарен шеф Никола Минчев пред една от телевизиите.

Един по един се изнасят министри и гости. Култова е строителният министър Виолета Комитова, която разказва весел​а история от драмите с парите за магистрали: „Един комшия в блока ме спира на тръгване от работа и ме пита: „Добре де, Вили, колко пари дадохте на строителите, та спряхте протестите?“. 

Отговарям му: „Нищо“! Той обаче не вярва: „Не може да е нищо, винаги се дават пари“. 

Голям екшън се развихря около най-младия депутат в парламента - 23-годишния студент по медицина Милко Пенев от „Промяната“. Куп тв екипи са решили да направят репортажи с него (плюс най-възрастния), но не го познават. Те застават в засада пред стаята на ПП и атакуват с въпрос всеки по-младичък депутат. Уви, бъдещият лекар Пенев сякаш е изчезнал или пък успява да се промъкне с помощта на маската.



Доста млади дами с дълги крака, тесни поли или прилепнали панталони също са наводнили парламента в първия ден. Споменатите "стари кучета" трудно се ориентират дали красавиците са от новите депутати, сътрудници или пък просто „зайци“ в някоя медия. Но на този парламент не липсва сексапил, браво!

Като за първи ден на мода са снимките. Не само официалните. Селфита си правят и депутати, и гости, дори дипломатически лица, уважили откриването.

Суматохата приключва доста след последния звънец на Народното събрание. На групи депутатите се изнасят да хапнат някъде.

Столът вече не е толкова привлекателен. Не заради цените, те са си ОК. Просто в него вече не се сяда, а храната се раздава в пластмасови кутии. Пък всеки да яде където намери.

Някак си не се връзва с хубавите костюми и тежки аромати на парфюм, които се носят по коридорите. Небрежен е само бургаският депутат Константин Бачийски от „Промяната“, който се носи по бяла риза, повече като за сватба. „Важното е какво ще свършим“, не се притеснява да обясни липсата на костюм бунтарят. 
Ивайло Йолчев/"Марица"