Смях, възмущение и отчаяние – това се видя в сградата на Народното събрание (НС). Всичко се случи, докато съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков говореше от парламентарната трибуна.

Той изчете декларация, в която обясни всички плюсове от това народните представители да дадат своя глас за кабинета „Денков-Габриел“, който бе лансиран с втория мандат на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

В пространна реч той определи Денков като един от „топ учените в света“ и подчерта, че неговите трудове имат над 10 хиляди цитирания. Определи го също като изключително прагматичен и скромен човек. 

Нарече Мария Габриел, която според споразумението трябва да наследи Денков на поста премиер след девет месеца, истински европейски лидер.

Грешка на езика на Кирил Петков предизвика смях в пленарната зала. В изказването си бившият премиер заяви, че „голяма част от предприемачите от Сицилиевата долина идват от Европа“. 

Лапсусът бе наистина кошмарен, защото въпросната „долина“ в САЩ се нарича „Силициева“, а не Сицилиева

Последва смях от всички банки и се наложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да помоли няколко пъти за тишина

Депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митова прихнаха в неудържим смях. 

За сметка на тях шефът им – Бойко Борисов, който по-рано днес бе изловен в изключително интересна ситуация в пленарна зала, бе изключително сериозен.

Президентът Румен Радев, който по-рано днес отправи свирепа атака към Борисов и ПП, изглеждаше отегчен.

Депутат от „Възраждане“ пък бе възмутен от това, което чу от Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук