Поредна рокада на гостите в bTV заради бившия премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. По точно става дума за гостуване в предаването "Лице в лице", което се води все пак външна продукция. През първата част на деня в мрежата бе пуснат анонс от предаването, че гости във вторник на Цветанка Ризова ще са Бойко Рашков и ген. Атанас Запрянов.

Впоследствие обаче анонсът бе свален от Фейсбук страницата на телевизията, като бе заменен с нов на сайта на предаването, според който вместо Рашков от ПП ще гостува Кирил Петков. Очаква се Петков да говори за бюджета и консултациите при президента за кабинет.

Припомняме, че това не е първият път, в който на национална телевизия се налага да смени госта си, за да се появи Петков на малкия екран. По време на предизборен дебат в bTV Петков се яви вместо кандидат депутата на ПП Венко Сабрутев и сътвори скандал. 

Петков нахлу неканен при Цънцарова, тя се хвана за главата, а Дончев... БЛИЦ TV

Кирил Петков отиде в Нова тв и проговори за безпрецедентната излагация по bTV! БЛИЦ TV

За нас хартиената бюлетина е вододел. Всички наши коалиционни партньори на промяната трябва ясно да се разграничат от нея. Тя за нас отваря вратата за злоупотребите за изборите. Не можем да разрешим да се върне България назад. Моя призив към БСП е да преосмислят тази позиция. Ако се страхуват от самите машини..., след толкова избори хората са абсолютно комфортни да използват машините.

Това е много важно за България, да не се връщаме назад в годините с подправени бюлетини, протоколи, опашки, чували. Не можем да си позволим да имаме коалиция на хартиената бюлетина. Това каза Кирил Петков, коментирайки информацията, че ПП е била готова да подкрепи Вигенин за председател на НС, ако БСП се откаже от връщането на хартиената бюлетина. 

"Гласувахме за Вигенин. Между него и Рашидов изборът бе ясен за нас. Хартиената бюлетина и подкрепата за Вигенин са две отделни теми за нас. Не ни харесваше да имаме фасаден човек, на който ГЕРБ да казват какво да се случва, не ни харесваше. Затова Вигенин беше по-добрия избор. В момента най-критичното в следващите седмици е да гледаме дали едни партии са готови да направят истинска промяна, или ще върнат България назад", каз аоще той. 

По думите на Петков ПП ще бъдат много силна опозиция на бюлетината. 

"Всички знаят какви измами ставаха с бюлетините. Ще бъдем принципни, няма да се заиграваме конюнктурно и това в дългосрочен план ще бъде оценено от хората. Оставям вратата за БСП отворена. Те не са 100% заявили, да помислим какъв друг вариант има на бюлетината - отворен код, проверки. Това ще е последният провал на политиците, ако успеем да върнем миналото по толкова грозен начин", обясни Петков. 

"Главният проблем с Рашидов ни беше - първо ще следите нашите предизборни обещания и действия ще съвпадат - няма как да подкрепим т една страна кандидат на ГЕРБ, особено човек от годините на миналото. Сложете снимките на Рашидов и Минчев и ще видите разликата. Ние пак направихме конструктивни стъпки, дръпнахме нашия кандидат, подкрепихме кандидата на коалиционен партньор.

Не сме се запънали на всяка цена, но със сигурност няма да изневерим на нашите обещания", каза съпредседателят на ПП, коментирайки защо не одобрява решението Вежди Рашидов да застане начело на НС. 

"Това, което ние обещаваме е, че когато човек е принципен, не се страхува от нито една от своите позиции. Ние просто не искаме да виждаме как България се връща в годините на прехода. Рашидов е част от този преход", добави той. 

Петков бе категоричен, че ПП ще отиде на консултациите при президента.

Съпредседателят на ПП също коментира и скандалите около бюджета по-рано днес в парламента и решението служебният парламент да не внася такъв. 

"Съществуващият бюджет има два елемента, че приходите са повече от очакванията, а разходите са по-малко, затова той ще бъде завършен с по-добър баланс, отколкото се предвижда. Друго, този бюджет работи, не увеличава дефицита повече, отколкото се увеличаваше, даже ще приключим с дефицит от 3%.

Другото, което стана ясно за съжаление, е, че се очакват големи капиталови разходи през декември. Това е нещото, срещу което се борихме. Пак декември ще има едни големи разплащания, най-вероятно, към строителни компании", обясни той. 

"Другото нещо, което стана ясно, за догодина хем няма бюджет, хем се изнесоха някакви хипотетични цифри, които нямат никаква логика. Първо, приходната част беше намалена на половина от очакваното от МВФ. С други думи бяха подценени 4 милиарда приходи. Капиталовите разходите ще се увеличат с 3 милиарда.

Тоест, увеличаваме разходите с още 3 милиарда  и казваме: Ужас този хипотетичен бюджет би донесъл минус 11 милиарда на държавата. След това се умножава по 4 и се казва, че държавата е в разпад. 2022-ра ще завърши по-добре от очакваното. В момента имаме излишък, явно служебното правителство харесва съществуващия бюджет, за да го продължи и занапред.

И това, което се вижда е, че ако се сложат правилните икономически очаквания за растеж и правилните капиталови разходи този бюджет би завършил с минус 4 милиарда, което 2.5% дефицит. Цялата реплика, че може да не влезем в еврозоната е несъстоятелна", продължи Петков. 

"Това е математика за пети клас. Имате 6 месеца растеж, който средно е 5%. За цялата година обаче залагате 2,9%. Това означава, че през вторите шест месеца е нула. А всички знаем, че той не е нула. Това не е стъкмистика, а алгебра, която показва, че растежът, който имаме е много по-добър от този хипотетичен бюджет, който няма да бъде внесен", каза още той. 

Хората да са спокойни, призова Петков.

"Съществуващият бюджет се представя по-добре от очакваното. Дори и финансовият министър го каза, че резултатът ще е по-добър в края на годината, отколкото е бюджетирано. Второ, служебното правителство реши да не предлага нов бюджет защото чувства, че оставеният бюджет от тази година им върши работа. Страховитите прогнози за минус 11 милиарда, за теглене на 15 милиарда са абсолютно несъстоятелни.

Не влизаме в дългова спирала. Ако продължаваме да се изказваме, че следващата година ще имаме дефицит от 6.6 вместо минус 2.5 ние плашим пазарите. В момента събираемостта е добра, разходната част, ако не се харчат на калпак пари, ще бъде в рамката. Догодина мерките, които бяхме заложили в нашата програма - МРЗ да стане 860 лева, пенсиите да изпреварват инфлацията, целия бюджет ще бъде в рамките на 3%.

Нашият бюджет може да понесе увеличаване на МРЗ и пенсиите. Това ще се случи, ако вземем прогнозата на МВФ и капиталовите ни разходи са под контрол", каза още Петков. 

"Служебното правителство е предвидило да изхарчи 4 милиарда само за декември. Нашите 8 милиарда са напълно достатъчни за всичките нужди за капиталови разходи. Реално България ще може да бъде в рамките на 3% дефицит и да има увеличение на пенсии и заплати", увери Петков. 

Съпредседателят на ПП категорично отрече партията да се е настанила трайно в лявото пространство.

"... защото дефицитът ще е в рамките на еврозоната. В момента бюджетът е на излишък, това не е лява политика. Няма да вдигаме данъците. Единственото, което трябва да се случи е средствата, които събираме от българските граждани, да се харчат прозрачно.

Всичките други критерии са достатъчно добри. В ЕС сме в много добра позиция, произвеждаме електроенергия, поставихме под контрол газа. Да не се плашат хората от студената зима. Икономиката ни расте. Инфлацията ще продължава да тормози целия български народ, затова доходите трябва да се движат с нея", обясни той. 

"Призовавам президента да не бяга от отговорност и да внесе бюджета. Ако не се внесе бюджет, няма как да се увеличи МРЗ, пенсиите да се увеличат повече от швейцарското правило.

Били сме в правителство със служебен кабинет и знаем как финансовият министър може да внесе бюджет. Първият бюджет сработи добре. Следващият бюджет бе подкрепен от 230 депутата. Сега сме октомври и сме на излишък", отправи предизвикателство Петков към държавния глава. 

Що се отнася до съставянето на правителство с първия мандат Петков подчерта, че ПП няма да подкрепят ГЕРБ. "Спазваме си обещанието. Поканите, дали ние бихме подкрепили част от нашите 16 политики, ние още в началото казахме да. Можем да см абсолютно предвидими, но няма да се прегърнем в коалиция за национално спасение, иначе ще стане много страшно. 

На България и трябва опозиция, няма как да забравим обещанията си към над половин милион избиратели и да играем безпринципно", каза той. 

Относно възможността ПП да състави кабинет с втория мандат Петков каза следното:

"Важното е да не се избързва, нека видим как ще мине първия мандат. Виждаме странни координации между политическите партии. Като дойде втория мандат при нас, ще направим най-доброто, което мислим, че трябва да се направи в този момент". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук