Когато правилата са такива, че всички трябва да са под карантина, трябва да се спазват. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

Той обяви още, че е бил шест часа срещу Никола Минчев.

„Аз мисля, че той постъпи много отговорно. Разбрах, че той се е тествал предния ден. След като се е тествал и след КСНС е дал положителен резултат и е оповестил на всички. Това е отговорното поведение, „коментира Петков положителния тест на шефа на Народното събрание (НС) Никола Минчев.

„Той стоеше точно пред мен. Нямаше никакви симптоми, нямаше и едно изкашляне. Аз седях 6 часа директно срещу него, но преди няколко седмици си направих моята бустерна доза. Това е един добър пример. Ето вчера се потвърди, че аз съм напълно здрав“, каза още Петков.

Той коментира и оставката на Сотир Цацаров.

„Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф „Строго секретно“, трябва на всеки 3 г. да минава тест дали е надежден. Явно ДАНС е преценила, че тази надеждност спрямо Сотир Цацаров не се е потвърдила. Това, което аз знам, е, че е работено в последните шест месеца. Това, което мен ме изненада е, че в 9 часа в петък ДАНС са казвали, че ще го уведомят, а той в четвъртък си подава оставката. Много странно съвпадение. Може от някъде да е имал информация, не искам да спекулирам“, заяви премиерът.

Той допълни, че не може да даде повече информация. Все пак Петков не потвърди и не отрече, че става въпрос за "Цумгейт".

„Ако аз кажа за какво става дума, това значи да наруша закона. Това, което мога да кажа е, че на база оперативни данни ДАНС е взела такова решение. Аз знам за какво става въпрос, но не мога да кажа нищо повече“, посочи Петков.

„Имаше едни хора в миналото, които бяха с лек статут на недосегаемост. Това правило вече свърши“, закани се Петков.

По думите му следващата стъпка е парламентът да смени закона за КПКОНПИ. „По-важното от самия човек е как тази комисия трябва да действа. Това, което знам от парламентарната група е, че това ще е първият закон, който ще се дискутира. В понеделник ще се свика коалиционен съвет и това ще е първата стъпка, която ще се предприеме по прекратяване на корупцията“, заяви Петков.

Премиерът коментира и декларацията с искането на оставката на Иван Гешев. Той се върна във времето, когато бе министър на икономиката и сигналите, които са подавани за язовирите.

Кризите у нас ще ги има – и с тока, и с коронавируса. Трябва да се върне нормалността у нас. Прокуратурата в момента е основен проблем това да се случи“, смята той.

По повод на оставката на Гешев, той заяви: „Аз се чудя този човек дали се гледа в огледалото и дали се пита: „Аз добре ли си върша работата“. Другият вариант е той да не може да си подаде оставката по някаква причина. Уважаваме разделението на властите, не може да го накараме. Това е негово решение“.

Петков отрече да се оказва политически натиск на Гешев. „Аз нито веднъж не съм се обаждал. Това, което чух от трибуната на парламента бяха доста ясни доводи, защо е написана“, заяви той.

Петков коментира и казуса със Северна Македония.

„Срокът от 6 месеца, който аз поставих, бе рамката работните групи да се съберат и да си свършат работата. Аз никога не съм заявявал конкретен срок, за да се свърши нещо. Ще отида във вторник в Северна Македония и ще им кажа „Време е да запретнем ръкави“. Много хора ще кажат защо Кирил Петков отива, а не чака те да дойдат. Искам да покажа, че хората, които са знаещи, са проактивни“, посочи Петков.

„Компромисите, които България е склонна да направи е ние да бъдем инициатор на линията София-Скопие. Това би била една първа стъпка„, допълни той.

Петков отрече да е говорил с американско посолство по повод въпроса със Северна Македония.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!