Не една и две лъжи се тиражираха през годините относно Делян Пеевски, а кръгът „Капитал“ и сайтовете, близки до Цветан Василев, се надпреварваха коя от коя по-опашата лъжа ще измислят.  От два месеца в общия хор на манипулаторите се включи и търговецът на пробиотици Кирил Петков, понастоящем служебен министър на икономиката и приближен на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев.

Още преди да встъпи в длъжност Петков заяви, че свързани с Пеевски фирми били получили от „Българска банка за развитие“ 500 млн. лв., а специална комисия щяла да разследва отпуснатите заеми.

В днешното си изслушване пред парламента обаче Кирил Петков, притиснат от въпросите на Йордан Цонев от парламентарната група на ДПС, с половин уста призна, че нито Пеевски, нито свързани с него дружества, са имали някога кредити от ББР. Това обаче не означавало, че няма да има допълнителни проверки и да се търси такава свързаност.

Действията на министъра приличат твърде много на тези на барон Мюнхаузен, известен с измислиците си литературен герой и особено на описаната случка, при която баронът паднал в едно блато заедно с коня си, но се сетил да се хване за собствената си коса и да се самоизтегли, като между краката си държал и коня и така спасил и него.


Кирил Петков се превърна в барон Мюнхаузен

Опитите на Петков да спаси фалшивата си мантра за кредитите на Пеевски обаче удрят на камък, защото колкото и да се мъчи и да съчинява измислици, няма как на бялото да се каже черно, при положение, че няма нито един документ доказващ свързаност на Пеевски с тази банка.

По същия начин се спука и дълго надувания от Цветан Василев и от „Фрогнюз“ на бившия агент на ДС Огнян Стефанов фалшив балон за „кредити на Пеевски от КТБ“, отново за сумата от 500 млн. лв. (явно това число много се харесва на манипулаторите).  Още през 2014 г. стана публичен фактът, че фирмите, в които семейството на депутата от ДПС има участие, са едни от малкото, които реално (а не с прихващания) са погасили своите кредити към КТБ, и то много години преди фалита й.

Този факт многократно беше оповестяван, както от БНБ и синдиците на банката, така и от многобройните доклади свързани с КТБ - на парламентарната комисия, на международната разследваща компания „Аликс партнърс“ и на одиторските фирми. Прокуратурата също няколко пъти обясни, че Пеевски, както в лично качество, така и като собственик на фирми, няма нито един лев непогасен кредит към КТБ.

Същото сега ще случи и с мантрата „кредити на Пеевски от ББР“, само че сигурно ще минат години преди фалшификатори да се откажат от тази лъжа. Дотогава за съжаление ще бъдем принудени да търпим цирковете, които мюнхаузеновците като Петков ще продължават да разиграват пред обществото.