579 млади лекари се дипломират днес. На тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Випуск 2021 на Медицинския университет в София присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, министрите на здравеопазването и образованието и кметът на София.

БЛИЦ припомня, че именно там президентът зажали Петков.

Вместо реч, премиерът Кирил Петков сподели нещо, което нарече съветите на свой професор:

"Тази сутрин реших да не ви чета речта си, а да ви кажа една лекция от мой професор.

Ще имате избори. Първият тип - каквото и да направите, все ще е добре. Вторият тип - да избирате между добро и лошо - и това е лесно - избирате доброто. Третият тип - да избирате между две злини.

Ако управлявате влак и има човек на релсите, ако минете през него - газите, ако завиете, загиват двама - колко бихте избрали - един спасен или двама? Вдигнете ръце!

А бихте ли бутнали човек от моста, за да загубите един човек, а не двама?! Трябва да се поставите на мястото на всеки - ватмана, човека на релсите, на моста.

Така и вие - какво става, ако съм пациента, който очаква помощ, ако съм човека в интензивното? Аз също бях изправен пред тежък избор.

Боян Петров беше изчезнал. Казаха ми, че петте човека, които го търсят, могат да умрат. И аз трябваше да реша: да го търсим или да се върнат. Тогава си спомних тези три варианта...

За мой късмет времето се оправи. И летяхме като видяхме, че го няма. Но в живота няма втори шанс. С тази огромна отговорност, но и убеден, че сте точно тези хора, които могат да се справят!".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!