Министър - председателят Кирил Петков не разкри какви разговори са водени отделно с Корнелия Нинова, която също запази неутралитет по темата. Политическата логика подсказва, че именно БСП не са дали зелена светлина на Тодор Тагарев за министър на отбраната. Поставен е въпросът - той или оцеляването на коалицията са важни към момента.


Така Кирил Петков за кратките срокове, който има до гласуването на персоналните промени по структурата на министерски съвет, с нетърпение очаквал полета от Брюксел с Драгомир Заков, който до днес бе посланик на НАТО и познава мисията в министерството на отбраната.

" Той влиза готов. Той не трябва да погледне един нов документ. Едно е да влезе нов човек и тепърва да се запознава, в момента сме във война" - така подвеждащо Кирил Петков обясни, защо Тодор Тагарев, който съветваше "Продължаваме промяната" в коалиционните преговори бе оттеглен за сметка на Драгомир Заков. Без да казва истината докрай.

Корнелия Нинова заговори за опита на своята партия и се видя в ролята на балансьор, но разговорите и със съпартиците не са дали еднозначен отговор за подкрепа на Тодор Тагарев. Засега тишина, защото оцеляването на коалицията го изисква.  А въпросите остават.

Репортерът на БЛИЦ Димитър Патарински  попита премиерът започва ли правителството да зависи от Нинова и БСП, която изтъкна, че именно левицата е стълбът в отношенията на партньорите. 

"Коалиционното ни споразумение показва много ясно какви са правилата. Използваме го като вътрешен закон за всички нас. Така се движим напред, заедно и координирано. Ние сме единни, когато сме взели общото си решение", отговори той, без да навлиза в конкретика какви разговори е водил с лидера на БСП.



Сигурността в момента е много важно да бъде координирана с европейския съюз и НАТО, повтори мантрата Кирил Петков. Но по-широкият контекст изисква компетенцията на подготвен кадър какъвто е Драгомир Заков, обобщи той

Премиерът бързо склонил новият министър на отбраната да поеме поста и да си нареди нещата с училището на децата и да постигне консенсус със семейството си.
"Всеки български посланик трябва да е готов да служи на страната си" - затова поел дълга да води ключовото министерство повреме на войната в Украйна.

БЛИЦ не спести въпроса на Драгомир Заков ще продължи ли с квалификациите по адрес на Руската федерация и Владимир Путин, които Петков определи като "бензиностанция с ракета" и диктатор.

"Не ме вкарвайте в подобни теми, мисля че оценката затова, което се случва в Украйна е дадена от международната общност" - измъкна се дипломатично той.
 


Стефан Янев заяви чий министър е бил, като се разграничи от Кирил Петков. Той не се чувства виновен, защото се е ръководил от интересите на България.

"Уважаеми, г-н министър -председател, аз нито съм твой министър, нито ще продължа да бъда"- посече го Стефан Янев.

Президентът Румен Радев се включи по темата и призна, че е очаквал повече от Стефан Янев в министерството на отбраната за превъоръжаване и модернизация на българската армия.

Да не очакваме нов политически проект, затова ни предупреди Румен Радев и да не вярваме на политическите слухове. Стефан Янев ще продължи да служи на Родината, но едвали ще стане председател на нова партия.