Във Варна „Коалиция за България“ откри предизборната си кампания предстоящия eвропейски вот. Формацията ще се бори за промяна на статуквото, за нова България и нова Европа. „Листата ни излъчва интелектуална мощ, патриотизъм, достойнство и почтеност“, подчерта председателят на коалицията Румен Петков.


Сред кандидатите на „Коалиция за България“ за Европейския парламент има 7 хабилитирани лица и много млади хора. Водач на листата е икономистът проф. Боян Дуранкев.


Коалиция за България“ е под номер 10 в бюлетината за европейските избори.
Проф. Боян Дуранкев във Варна: „Първото, което желаем да направим, за разлика от другите политически сили, коалиции и партии, е да постигнем догонващо развитие на България в рамките на Европейския съюз и то за около 10 години. Пътят, който ни чака е дълъг и труден и настояваме за промяна. Не просто промяна за самата себе си, а съдържателна промяна. За десет години трябва да се промени Европейският съюз, за да се промени България. И битката ни не е просто за България, а за бъдещето на нашите деца и нашите внуци.  Затова и аз на моите 68 години ще продължавам до край да се боря за едно по-добро бъдеще. Доходите на българите също са сред задачите на нашите евродепутати - да отговарят на доходите на средните европейци, иначе казано, за равен труд да се плаща равна заплата в отделните страни. Третото нещо, което държим и настояваме да се промени, е една много силна европейска политика за насърчаване на раждаемостта или една програма, която наричам Европейска програма „Бебе“. За първо бебе Европейският съюз да плаща 5000 евро, за второ – 10 000 евро и за трето – 20 000 евро. Съответно мисля, че може да се промени Европейският съюз и тогава ще се промени България. Аз държа моите деца и моите внуци да живеят в една по-хубава страна, но знам, че няма да е лесно, борейки се срещу милионерските партии на тези избори“.


Румен Петков: „Искаме силна Европа, искаме достойна България и българи в силна Европа. Искаме да кажем „Не“ на санкциите срещу Русия, защото настояваме за политика на сигурност, която да гарантира общото ни бъдеще. Искаме България със силни позиции. Но днес тук трябва да кажем, че искаме нашите евродепутати да бъдат генерално различни от тези, които бяха досега. Тези, които или гласуваха против българския национален интерес, или въобще не участваха в гласуването си или с гласуването си обслужваха чужди на България и на Европа интереси. Да си пожелаем успех в изборите. Не успех само за „Коалиция за България“, а успех за България. Успех в битката за България. Защото тази битка на 26-ти може да промени живота ни към по-добро, към усещане за почтеност, достойнство и за справедливост. Ние предлагаме политики, решения за България и политически дебат. Без политически дебат българинът няма да може да направи смислен и съдържателен избор. Затова считам, че водачът проф. Дуранкев и участниците са готови да водят борба, която да покаже на България днешната ни неспособност да гарантираме ефективно регионално развитие, да гарантираме енергийните си интереси и социална сигурност на населението и да гарантираме две неща – недопускане на двойни стандарти и мир“.