Развръзката кои са министрите в новия служебен кабинет вече е ясна. За първи път в демократичната ни история служебен кабинет поема властта от служебен кабинет. Новото правителство на премиера Стефан Янев има три нови лица, пише "Монитор". 

Това са министрите на на финансите, икономиката и транспорта. С обявените днес имена става ясно, че вероятно досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще се насочат политиката с нов проект. Но Николай Денков засега явно няма да се присъедини към тях, защото е отново ще е министър на образованието и науката.

„Новите лица“ са познати, двама от тях са били част от други правителства. Ето кои са те:


Валери Белчев за служебен министър на финансите

Белчев бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Той е магистър по публична администрация от университета Харвард. Притежава 15-годишен опит във финансовия сектор, също така има опит в публичната политика. През 2009 г. е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където като началник на отдел „Бизнес развитие“.

 

Церемонията по предаването на поста в министерството на финансите е единствената официално обявена във вчерашния ден. По традиция, след като бъде обявен новият кабинет, ресорните министри предават работата на новите титуляри на поста.

Даниела Везиева за служебен министър на икономиката

Кирил Петков ще бъде заменен от досегашната му съветничка Даниела Везиева. Тя бе зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов. Везиева е финанси в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.

 

От 200 7г. до 2014г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката  е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе.

Христо Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Алекиев е шеф в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Беше вече служебен министър на транспорта в първия кабинет, назначен от Радев през 2017 г. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също го хареса за министър и го обяви като номинация за министър на транспорта в първия си неуспешен вариант за правителство с премиер Николай Василев.

 Алексиев завършва ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност "Политология, а след това и магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС  през 2008-а. От 2002 до 2005 г. ръководи проекти, свързани с местното самоуправление, и координира информационния център ЕВРОДЕСК. Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта.

В периода 2007-2010 г. работи последователно като заместник генерален директор и съветник на Управителния съвет на ДП НКЖИ. 

В края на седмицата - на 19 септември, роденият в "Кючук Париж" специалист ще навърши 41 години. За него е известно, че баща му е кореняк пловдивчанин, а майка му е родом от близкото село Брестник, уточнява "Марица". 

Алексиев явно е харесван от всички, а на експертизата му се доверяват несъвместими и враждуващи един с друг политически проекти. В системата на железниците го вкарва червеният министър на транспорта в правителството на Тройната коалиция Петър Мутафчиев. По-късно обаче работата на Алексиев е оценена високо от ресорния министър на ГЕРБ Ивайло Московски.   

От 27 януари до 4 май 2017 г. самият Алексиев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на Румен Радев. През юли тази година пък лидерът на ИТН Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя проектокабинет, който не се състоя.
До момента Алексиев заема висш мениджърски пост в Национална компания "Железопътна инфраструктура". Женен е и има две деца.