Започна официалната церемония по представянето на новия служебен кабинет на президента Румен Радев. Събитието започна с изслушване на химна на Република България.

"Събрах ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледне с удовлетворение към месеците, през които носехте отговорност за България", каза Радев. 

"Служебното правителство проведе честни избори, като преодоляхме купения вот", добави той. 

"Правителството разкри тежкото наследство, олигархичният модел на управление, разрухата в социалните системи, пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава, задвижи контролните системи на държавата.

Постигнат бе рекорден икономически ръст, исторически ниска безработица. Бюджета бе актуализиран по време на криза, активизира се социалната политика към най-слабите. След 13 години политическо безхаберие, актуализирахме пенсиите и изведохме пенсионерите над линията на бедност", каза той.

Доказахме, че е възможно демократичното единодействие. Това бе успешен пример и капитал за политическото бъдеще на Родината. То е стъпка напред за превъзмогването на политическите предубеждения”, каза Радев.

 
По думите му служебното правителство е върнало доверието в институциите.
 
„За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и НС не можа да излъчи редовно правителство в момент на криза. За първи път едно служебно правителство наследява друго”, добави президентът.
 
„Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и видяхте колко трудно се възстановява държавността след авторитарното управление. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния”, добави Радев..
 


„Ще ви организират протести, стачки и компромати. Ще ви товарят с греховете на старата власт. Вие обаче вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство и да работите за бъдещето на България”, каза той.
 
По думите му върху служебния кабинет ще се изсипят последствията от десетилетие на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области – „Например кризата в енергетиката и цената на тока, хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане”, разкри той.

Радев призова служебният кабинет да набележи ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация за страната и да работи за бедните и слабите. 


"Моят избор отново е върху вас. От днес назначавам служебно правителство:

Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател на Република България;

Янев нетърпеливо издаде той ли ще е премиер на новото служебно правителство

Гълъб Спасов Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата;

Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

БЛИЦ припомня, че "Държавен вестник" официално показа рокадите в новото служебно правителство на президента Румен Радев. Още вчера медията ни анонсира, че промените ще са три, като Асен Василев и Кирил Петков са аут от кабинета. 

Янев нетърпеливо издаде той ли ще е премиер на новото служебно правителство

Малко по-късно новината за Василев бе официално потвърдена и от финансовото ведомство

Показахме ви ПЪЛНИЯТ СПИСЪК с имената на служебните министри, които ще управляват страната през следващите два месеца.

Това е седмото поред правителство в най-новата ни история, като за първи път служебно правителство предава властта на служебно правителство. Разликите с предходното са само три, както вече ви разказахме.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!