В парламента по отношение актуализацията на старите пенсии има паритет – едната половината депутати я подкрепя, а другата не, пише flagman.bg.

Мярката цели смекчаване на разликата в парите, които взимат лицата, пенсионирали се отдавна, с тези, които излизат в пенсия днес. Новите пенсионери взимат повече заради повишаващия се през годините среден осигурителен доход у нас. Този показател има съществено място във формулата за пенсиите.

Миналата седмица парламентът отново обсъди законопроект за актуализация, предложен от БСП.

На теория той се подкрепя от три парламентарни групи - „БСП за България”, „Обединени патриоти” и „Воля”. Те общо имат 118 гласа (79+27+12).

Срещу промяната са ГЕРБ и ДПС, които имат 120 гласа (95+25).

В парламента има и двама „независими” депутати – Ангел Исаев и Спас Панчев. Първият бе отлъчен от ДПС, а вторият – от „БСП за България”, но и двамата подкрепят ГЕРБ.

Така или иначе при гласуването на актуализацията на пенсиите би следвало да има приблизително равни гласове.

На практика обаче положението наподобява репликата на един ром на едни избори: „Всъщност исках да гласувам, ама нямах желание”.

Справка показа, че актуализацията на пенсиите миналата седмица е била подкрепена от само 76 народни представители. Срещу нея пък са били 96 – цели 20 повече.

„За” поправката са били очаквано „БСП за България”, „Обединени патриоти” и „Воля”, но гласуването им е било в силно редуциран състав.

От БСП са били 60 вместо 79. Това предизвика недоволството на съпредседателя на групата на „Обединени патриоти” Валентин Касабов.

„Точно 20 гласа не стигнаха, за да мине закона. Тези 20 гласа бяха от групата на БСП. Просто пак бяха направили сметките и измамиха българския пенсионер”, коментира Касабов и припомня: „През миналия мандат на парламента, през 2016 година, когато разглеждахме бюджета, предложихме увеличаване на пенсиите на 300 лева.Тогава Валери Симеонов се срещна с ръководството на БСП, Корнелия Нинова и други и те обещаха да подкрепят тази благородна идея да вдигнем пенсиите на 300 лева. Когато дойде време да се гласува нашето предложение, под влиянието на Нинова, огромната част от БСП напусна залата. И тогава нашето предложение не мина с шест гласа.”

При гласуването миналата седмица не са били дисциплинирани и „Воля”. Само трима от 12 са участвали и са подкрепили актуализацията на пенсиите, показва справката. Не са гласували и лидерът на партията Веселин Марешки, както и председателят на парламентарната им група Гергана Стефанова.

От „Обединени патриоти” пък са участвали 13 от 27. Гласа си са спестили представители на „Атака”, начело с Волен Сидеров и Десислав Чуколов, няколко депутати от ВМРО, както и един от НФСБ – бургаският депутат Йордан Апостолов.

Актуализацията на пенсиите е спорна мярка. В зависимост от годината, към която се направи, тя може да струва дори милиарди на бюджета. От друга страна по-старите пенсионери може би е по-справедливо да получават, колкото новите.

Положението в парламента по темата обаче май е „на кантар” само привидно, докато не се стигне до гласуване.