В качеството си на председател на парламентарната комисия, която разглежда обстоятелствата около сделката за ЧЕЗ, Жельо Бойчев е изпратил писма до чешката страна и до службите, за да разбере какви са били критериите към кандидат-купувачите на дружеството. Това обяви самият той по време на днешното заседание на комисията,съобщава Канал 3.

„Изпратили сме писмо до чешката страна за това какви са били изискванията към купувачите на ЧЕЗ. Изпратил съм писма до службите да бъде разширена информацията относно участниците и финансирането на сделката, включително и по линията на партньорските служби“, обясни Жельо Бойчев.

Той уточни, че в писмо до Комисията премиерът Бойко Борисов заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България. В Комисията ще присъства министър Владислав Горанов“.

Именно премиерът Борисов бе поканен също да говори пред комисията днес.

„Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде, отговорите на голяма част от въпросите, които стоят пред Комисията, ми се струва, че могат да бъдат дадени от него”, каза още Бойчев.

В тази връзка друг народен представител от БСП Таско Ерменков изтъкна, че службите са изпращали доклади до Министерството на енергетиката и от тях е ставало ясно кои са кандидат-купувачите за ЧЕЗ. Затова той попита дали премиерът Борисов не се е притеснил, че именно „Инерком” печели сделката.

„Надявам се, че премиерът чете тези доклади. Когато е излязло името на потенциалните купувачи, не се ли притеснихте, че една фирма, която не отговаря на 1% от първоначалните критерии е заложена като печеливш. Защо нямаше реакция на правителството, а изчакахте обществената реакция и се опитвате да внушите, че това е разиграване с политически дивиденти?“, попита риторично Таско Ерменков. 

От друга страна единият от зам.-председателите на парламентарната група на „БСП за България” Крум Зарков повдигна въпроса дали е била обсъждана сделката по време на посещеението на чешкия премиер Андрей Бабиш в България.