Столична община да получи 10 от 100-те бронетранспортьора от резерва на МВР, които правителството готви да подари на Украйна. Това предложение е внесъл общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

"Подобни модификации на БТР бяха предоставени в минал период на Гражданска защита и оборудвани за изпълнение на действия и мерки по спасяване при бедствия. Предимствата на подобен вид високопроходима техника за нуждите на службите по аварийна помощ са безспорни", категоричен е Контрера.

Според експертите наличните машини могат да се оборудват за гасене на пожари, за спасяване на пострадали и застрашени лица при наводнения, за спасяване на бедстващи лица при снегонавявания и в труднопроходими местности с пресечен терен.

В предложението се предвижда техниката да бъде зачислена за ползване към Дирекция „Аварийна помощ и превенция“, като 5 бр. от машините бъдат модернизирани и оборудвани със системи за гасене на пожари, а другите 5 бр. да бъдат модернизирани и оборудвани за спасяване на пострадали от бедствия и аварии граждани.

Писмото е внесено до столичния кмет с предложение да бъде отправено официално искане от Столична община към МВР. Оказа се, че вътрешното министерство има в резерв към Дирекция „Жандармерия“ над 100 бронирани машини. За тях се разбра от представители на „Демократична България“, а по-късно ДБ, ПП, ГЕРБ и ДПС внесоха и предложение до Народното събрание тази техника да бъде дарена.

„Като заместник-председател на постоянната комисия по „Обществен ред и сигурност“ към Столичен общински съвет считам, че една подобна доставка на високопроходима техника ще допринесе за оборудване на столична аварийна служба с нужната техника и ще повиши възможността за реакция при различни извънредни ситуации.

Напомням, че при големия горски пожар в резервата „Бистришко бранище“ поради липсата на проходима техника гасенето беше изключително затруднено и беше необходимо участието на стотици доброволци, които на ръка да качват техниката към подстъпите на резервата. Не сме застраховани от подобни пожари и бедствия, така че в общ интерес е и на Столична община, и на държавата да има достатъчно и работеща високопроходима техника, която да се ползва в подобни ситуации“, категоричен е общинският съветник от ВМРО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук