ТЕРЕМ се отказа от ремонта на двигателите на изтребителите ни. Остава втора фирма с по-висока цена. Трябва да потвърдят офертата за ремонта на двигателите за МиГ-29.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на заседание на  комисията по отбрана, предаде Novini.bg.

Той допълни, че това е било решение на директорите на борда, с оглед на риска. „Аз не мога да се намесвам в работата на дружеството. Мога да поискам доклад”, поясни той.

По време на заседанието стана ясно, че недокомплетка в армията ни е 20%. 

По време на заседанието бе обсъдена допълнителната военна помощ за Украйна. Военният министър обяви вече по време на парламентарен контрол, че България е солидарна с Украйна и я подкрепя да възстанови териториалната си цялост.

Тагарев потвърди, че страната ни ще предостави възможната помощ на Украйна, без това да се отрази върху боеспособността на българската армия. Военният министър обяви, че в симулационния тренировъчен център на ВМА ще се обучават украински санитари.

Не бързаме да се освобождаваме от нищо, докато не станат ясни новите планове. Ние 30 години даваме, даваме, даваме. Сега е време да строим летища, заяви военният министър.

„Работим с нашите партньори за запазване на суверинитета ни, като част от НАТО. Изграждаме на наша територия многонационална бойна група на наша територия за възпиране, задържане и отбрана.

За да може при необходимост нашите съюзници да дойдат и да се включат в отбраната на НАТО”, обясни министър Тагарев по отношение на защитата на наша територия с оглед на конфликта в Украйна.

„Войникът е много скъп ресурс. Аз съм на мнение, че тази дейност трябва да е аутсорсинг”, поясни Тагарев.

Министърът на отбраната помоли да бъде освободен, тъй като има среща с посланик и се надява да не закъснее.   

„На нас тази техника (БТР-и бел.ред.) с отпаднала необходимост не ни върши никаква работа, дори ни е в тежест. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, заяви зам.вътрешният министър Стоян Темелакиев.

На въпрос дали наистина не ни трябва тази техника за охрана на границите, например, и чии интереси са по-важни – на България или на Украйна, зам.-вътрешният министър заяви категорично: „Не. Най-важни са интересите на България, разбира се”. Зам.-министърът на отбраната заяви, че спорът не е дали да дарим старата си техника, а как най-бързо да стане.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук