"Тази изборна седмица постави един проблем. Защо Трифонов отиде на второ място, а Нинова отиде на трето - това беше проблемът, който се дъвче вече цяла седмица и не съм сигурна, че може да му се намери веднага разрешение. Предполагам, че има страшно много елементи и причини". Това заяви пред Fakti.bg и Лили Маринкова журналистката Копринка Червенкова.

"Аз лично си мисля, че каквото и да стане, предсрочните избори са неизбежни. Сега в момента цялото изчакване, цялата засада, която са организирали всички играчи на терена, е кой да поеме отговорността за провала на един следващ кабинет. Този, който поеме тази вина, той ще бъде губещият. В момента всичките са се втренчили в Трифонов и смятат него да го натоварят с тази вина. Трифонов в момента е болен, или се прави на болен, за да може да измисли как да не падне в този капан.

Борисов излезе от капана. Той каза: Да, аз ще ви предложа кабинет, пък вие както искате. Ако искате го изберете. Оттук нататък въпросът трябва да го решава Слави Трифонов и той не знае какво да прави. Мисля, че той не очакваше да се натресе на положение, в което трябва да управлява държавата. Той това, някак си, мисля, че не му е любимо занимание. И не само на него, а и на хората, които той е подбрал, не е любимо занимание. Той ни ги показа, беше ги строил - едни мъже и жени в черно. Никой от тях не излъчваше воля за власт. А за да управляваш една държава първо трябва да имаш воля за власт. Аз вече мисля, че и на Трифонов волята за власт е затихваща, изчерпваща се, няма я", коментира Червенкова.

По отношение на това дали ще бъде излъчен някакъв кабинет, журналистката заяви следното:

"Аз мисля, че няма да бъде излъчен. В случая е да се натовари някой с вината, че не го е излъчил. Никой не иска. ГЕРБ иска, обаче тях никой не ги иска. Слави съм убедена, че не иска. Не съм сигурна, че и Нинова иска. Може и да иска, но тя няма никакви шансове да прави каквото и да е било. Малките партии са колатерална щета. Или колатерален принос".

Копринка Червенкова обърна внимание и на това кои ще са потенциалните ощетени от нови избори: "Групата на Хаджигенов, Бабикян и Мая е най-застрашена. Хората на Христо Иванов вътрешно са много мотивирани, в момента са дисциплинирани и мисля, че ще постигнат това, което вече постигнаха. Там няма да има някакво особено мърдане.

Пострадали ще бъдат партията на Трифонов и Мая Манолова. Това ще бъдат двете жертви на едни следващи избори. Някакви хора лъжат Трифонов, че той ще спечели изборите, едва ли не ще бъде пръв. Не го виждам как ще се случи това нещо. ГЕРБ няма да мръднат, толкова ще бъдат. Някой, ако се надява, че ГЕРБ ще се срине окончателно, просто няма да се случи. Там има един твърд електорат, който като вижда какво се случва в момента - как никой не желае да поеме отговорност за управлението на държава, ще си каже: Бе, то наш'то момче по-добре да си го крепим него, наш'то момче е Борисов".

"Смисълът на едни нови избори е добър за част от тези хора, които са в момента на терена, и лош за други, които също са на терена", отбеляза тя.

"Кой е в състояние да извърши каквато и да било ревизия? Това са 10, 12, 15 години трупани дейности на Борисов. Как се изравят тези авгиеви обори? Това е много трудна работа. Трябва да отидат едни хора, които да бъдат стабилни, да бъдат гарантирани, че могат да извършат едни определени действия, но да не са функция на някакви други игри", коментира още журналистката.

"Аз си мисля, че Трифонов ще използва неговите опорни точки от референдума и отново ще подскочи и ще съобщи как ние трябва сега да подкрепим едни мажоритарни избори в два тура, как ние отново трябва да вземем парите на партиите, как, ако може сега да намалим броя на депутатите от 240 на 120. Иска и директен избор на главен прокурор да се прави.

Въобще всичко това той може да го извади, което нито една от другите партии, с изключение на ГЕРБ, няма да го подкрепи. ГЕРБ ще подкрепи всичките тези предложения на Трифонов, защото на Борисов не му пука Но той (б.р. Слави Трифонов) ще се страхува да е с ГЕРБ засега. Някак си е неприлично. Може би при следващо завъртане би могъл да направи нещо", смята Червенкова.

"Мисля, че следващото завъртане на Трифонов специално няма да му даде големи бонуси. Там бонуси ще има евентуално Корнелия, защото част от хората, които отидоха при Мая, ще се върнат вероятно при нея. Възможно е също така тези, които твърдят, че са се уплашили от COVID и не са излезли да гласуват, да излязат да гласуват. Така че, може би малко ще укрепи положението си (б.р. Корнелия Нинова). Не че това ще я направи особено щастлива. Борисов ще закове на същото положение, може и да се подобри неговото положение", прогнозира тя.

"Ако си спомняте тези всичките протести летни, в крайна сметка те се свеждаха до две искания. Борисов аут, Гешев аут. Какво следва от това, никой някак си не си направи труда да каже какво трябва да се случи след това. Може би и те си мислеха като вас, че като се пусне водата и ще изтече всичкото. Няма да стане тази работа толкова лесно. Задръстено е, калкирано е, трудно ще бъде.

Единствената партия, която говори, че е много трудно, това са хората на Христо Иванов. Там има разумни хора и хора, които си дават сметка за какво става на въпрос. Не знам колко е широка палитрата на хората, които специално сега влязоха в парламента, и дали могат да покрият едно управление на държавата. Но така или иначе те знаят, че работата не е от днес за утре.

Трудно е. Дори да се смени Изборният кодекс, дори да се наслагат разни камерки да наблюдават... Донякъде ще се ограничат злоупотребите, донякъде кражбите на гласове ще се ограничат. Но те не опират до наблюдението, парите се раздават отвън и предварително. Трудно, трудно, трудно. Манталитетна битка трябва да се води", каза към края на участието си журналистката Копринка Червенкова.