Корнелия Нинова отказа да коментира отношенията между президента Румен Радев и министър-председателя Кирил Петков, заради начина, по който бяха направени промените в ръководството на "Булгаргаз“ от страна на правителството и заради критиките на Радев заради "прибързаното" посещение на премиера в Скопие.

Относно изказването на Тошко Йорданов, че той не е в коалиция с БСП, а е подписал коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната" - Корнелия Нинова не се почувства засегната от неговите думи. Ето какво сподели вицепремиерът от правителството на Кирил Петков пред БЛИЦ ТV.
 
"Няма напрежение в коалицията. Ние имаме политическо споразумение, разписана законодателна програма, икономически и социални мерки, ако всички се придържаме към този документ няма никакъв проблем".

Относно съдебната реформа и премахването на специализирания съд и прокуратура, както и създаване на нов антикорупционен закон, Нинова заяви следното - има висока степен на готовност да гледаме и това законодателство с коалиционните партньори.

От думите на премиера Кирил Петков стана ясно, че правителството е внесло проект по Плана за устойчивост и развитие в европейската комисия, но Корнелия Нинова изрази лична позиция пред БЛИЦ, че такъв е добре да се представи и в Народното събрание, така както поискаха депутатите от опозицията, предимно от ГЕРБ.



Нинова не скри задоволството си, че държавата влиза в социалната си роля при отпуснати 20 млрд. от 63 млрд лева разходи – това не се случвало отдавна, така тя определи заложеното в Бюджет 2022.

За нея демографската политика е застъпена и затова има такова сериозно финансиране към деца, майчинство, подпомагане на млади семейства.  Нинова е наясно, че не се  решава проблемът напълно, но това са стъпки в тази посока, за да бъде ограничена кризата чрез стимули за младите семейства.

"Стара наша битка е за планинските болници в малките общини. Те ще имамат допълнително финансиране от Бюджета и здравната каса, което им гарантира, че ще останат работещи, а хората ще имат достъп до здравеопазване" - припомни идеята си Корнелия Нинова, по която вече има заделени средства от правителството.

"Проблемът на проблемите са цените – първата стъпка са компенсаторните механизми, с които държавата подпомага домакинствата, бизнеса, моратариума, помощите от 250 лева за мегаватчаса. Стратегически трябва да се реши въпросът и да спрат течовете и да има справедливо ценообразуване – това изисква повече време, но за първите три месеца направихме всичко необходимо да задържим ценовия шок" - сподели каква работа е отхвърлила коалицията тя.

"Малкият и средният бизнес е застрашен от фалити и те са ни основната грижа – ваучерите, които се дават на хората от 80 станаха 200 лева, с тях да си плащат тока и водата.

Мярката 60/40 влиза, ако се ограничи работата на фирмите. С актуализация на Бюджета от юни ще заложим другите стъпки, които коалицията ще изпълни" - така Корнелия Нинова подсказа, че Бюджетът ще се нуждае от поне една актуализация, за да излезе план-сметката за 2022 година.