Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното. Мерките, предложени от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, дадоха ефект. Още на първи юли големите търговски вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена.

"Намаляването цената на хляба беше наш ангажимент към хората и производителите, който изпълнихме", заяви след обявяването на новината министър Нинова.

Тя нареди проверки на Комисията за защита на потребителите. Те потвърждават, че са обявени намаления на цените в големите вериги, като съобщенията за това в търговските обекти са коректни и отговарят на изискванията на закона.

„С това изпреварващо влизането в сила на закона действие търговците показват, че имат волята да изпълнят поетия при представянето на мярката ангажимент за намаляване на цените“ отбеляза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"В тази тежка социално-икономическа ситуация основният ни приоритет е грижата за хората", заяви още вицепремиерът Нинова.