„През 2018 г. Министерски съвет е взел решение за участие на България в световното изложение „Експо 2020“ в Дубай.

Отпуснато е финансиране от 4 816 300 лв. с ДДС. Въпреки това решение, в Министерството на икономиката се провежда процедура за обществена поръчка коя фирма да поеме изпълнение на задачата. И тази обществена поръчка е за 6,840 млн. лв. – още на старта на процедурата имаме съмнение за нарушение и увеличаване, без никакво основание, на сумите с 2 023 700 лв. от одобрените.“

Това информира народните представители вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, в отговор на въпрос от председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на парламентарен контрол.
 
По информация на министъра след обществената поръчка е сключен договор с консорциум ДДЗ „България Експо 2020“, в който участват следните фирми: „Сиела Норма“, „Проджект Мениджмънт Адвайзъри“, „Инфинити Травел“, ДОВ ЕООД. По договора е преведено авансово сумата от 78,70% от договорената – 4 452 000 лв. с ДДС. Срещу този аванс обаче, държавата не е получила гаранции, а обезпечението, което дава фирмата за тази сума е само в размер на 50% от нея.
 
Министър Нинова съобщи от парламентарната трибуна, че над 30 от описаните ангажименти в договора, които включват цялостна организация за участието на България в световното изложение чрез дизайн, лого, строителни работи, транспорт на български експонати, такси и мита, осигуряване на персонал, ежедневна програма в павилиона, търговия с български стоки и рекламни материали, не са изпълнени или подменени с други.

Без изпълнение са останали изискването на рекламно-информационни материали, изискването за осигуряването и разпространяването на храни и напитки, посрещане на гости, изискването за осъществяване на всички дейности по осигуряване на търговска дейност.
 
„Имало е списък на български фирми, одобрени от Министерството на икономиката, които да бъдат презентирани там. Разбира се, този списък не е спазен, тези фирми за подменени с други, не е ясно по какъв принцип са избирани тези други. Стоките, които са били изложени за търговска дейност, въпреки одобрените цени от Министерството на икономиката, са завишени с 30%, няма отчет къде са отишли тези пари“, информира Корнелия Нинова.
 
Тя даде пример, че при провеждането на презентация на българската история , която е трябвало да се направи и онлайн чрез системата „Зуум”, никой извън залата не чува говорителя, защото организаторите не са платили системата „Зуум“. Друг такъв пример е, че павилионът, вместо да бъде изграден от високотехнологични и зелени материали, е бил изграден от гипсокартнон и постлан с мокет.
 
Министърът на икономиката и индустрията каза още, че са направени над 6 проверки и няколко доклада от министерството. Опитът да се осъществи  кореспонденция с фирмата и да им се поиска отчет обаче не  е бил успешен, тъй като е подаден адрес на фирма, която не участва в договора, не е съдружник на консорциума и е на гръцки гражданин.
 
По думите на вицепремиера Нинова и в момента фирмата изпълнител предявява претенции да ѝ се доплатят още 2 милиона, отгоре на тези 4 милиона, за които не е свършена работа.
 
„Няма да се плащат повече пари по тази сделка. Спряла съм плащанията по тези 2 милиона, за които претендира фирмата. И една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им и гаранцията в размер на 50%, която са внесли. Остатъкът ще си търсим правата по съдебен ред“, категорична бе Корнелия Нинова.
 
Тя посочи, че от министерството са събрали 700 страници доказателства – доклади на проверяващи органи, свидетелски показания за това, което се е случило на място, като този доклад вече се намира на бюрото на прокурори.
 
Нинова информира, че един от свидетелите е получил обаждане да си оттегли показанията, и бе категорична, че няма да допусне това да се случи.
 
„Няма да стане това, уважаеми които и да сте. Това, което е започнало, ще се свърши докрай. Имаме решителност да спрем с тази корупция, за която всички говорим, че 10 милиарда се крадат, а се чудим откъде да вземем пари да преизчислим пенсиите. Ще доведем този, и не само този него, докрай“, заяви Корнелия Нинова.